Mascarponés, citromos gyümölcskenyér – Az illatos sütemény tésztája álompuha lesz

citromoskcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lágy tésztájú gyümölcskenyérben a citrom savanykás zamata dominál, isteni finom a végeredmény.

Nem kell megijedni, nem ehetetlenül citromos süteményt fogunk készíteni, csupán egy darab kezeletlen gyümölccsel fogunk dolgozni, amit a lehető legjobban használunk fel, hogy kellemesen éreztesse az ízét minden harapásnál. A citrom levéből szirupot készítünk, utána keverjük a tésztába, de a héját sem dobjuk ki, reszelve gazdagítjuk vele a sütit. Az álompuha tészta textúrájáról vaj, tejföl és mascarpone gondoskodik.

A kellemes illatú citromos finomság egyszerűen készül, csak összekeverjük az alapanyagokat, majd formába simítjuk, aztán már csak türelemmel kell várnunk, hogy megsüljön, kicsit kihűljön és már kóstolhatjuk is. A citromos gyümölcskenyér magában falatozva is tökéletes, de nyugodtan kínálhatjuk fagyi mellé is, ha pedig nem keverjük az összes szirupot a tésztába, azzal is megöntözhetjük tálalásnál.

Mascarponés, citromos gyümölcskenyér

citromoskct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab citrom (kezeletlen)
  • 30 dekagramm cukor
  • 20 dekagramm liszt
  • 10 dekagramm vaj
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 darab tojás
  • 10 dekagramm mascarpone
  • vaj a forma kenéséhez
  • porcukor a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, majd kettévágjuk, a levét kifacsarjuk, 10 dekagramm cukorral sziruppá forraljuk.

A lisztet a maradék 20 dekagramm cukorral egybekeverjük, mehet még hozzá a sütőpor, vaníliás cukor, tejföl, tojás, citromhéj, szirup, mascarpone és a szobahőmérsékletű vaj, az alapanyagokból sima masszát keverünk. Kenyér- vagy másmilyen formát vajjal kikenünk, belesimítjuk a keveréket, előmelegített, 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, alkalmazzunk tűpróbát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük