Remegős citromos sütemény, amivel nagyon nehéz leállni - Kimérni sem kell nagyon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha szereted a citromos desszerteket, akkor ez egészen biztosan az egyik kedvenced lesz. Meyer citrom, lime és sok-sok natúr joghurt alkotja a puha, picit ragacsos piskótát.
Ennek a süteménynek se perc alatt a rabjaivá váltunk - szombaton készítettem el először, de vasárnap már sült is belőle a második adag. Tényleg nem lehet vele leállni, vagy legalábbis nagyon nagy akaraterő kell hozzá.
Az egyik kedvenc desszertes könyvemből vettem az alapreceptet – a joghurtos piskótát. Az alap önmagában is nagyon finom, de én szerettem volna valamilyen citrusos verziót készíteni belőle. Vettem a zöldségesnél pár Meyer citromot, otthon pedig volt még lime, úgyhogy úgy döntöttem, beleteszem mindkettőt. A Meyer-citromnak a héját és a levét, a lime-nak csak a levét használtam fel. Az eredmény elképesztően finom lett.
A süteménybe a sok joghurton és a citrusok levén kívül olaj is kerül, úgyhogy egy nagyon puha, ragacsos tésztát kapunk végeredményül, ami leginkább a sült pudingra hasonlít. A sütési idő változó lehet a sütőtől függően, de nekem legalább 45 perc kellett ahhoz, hogy ne legyen folyós a sütemény közepe.
A fenomenális ízek mellett az a recept hatalmas előnye, hogy a hozzávalókat ki tudjuk mérni a felhasznált joghurt poharával. Nem kell az edényeket összekoszolni, se mérleget használni. Hát létezik ennél tökéletesebb recept?
Meyer citromos sütemény
Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 doboz natúr joghurt
- 2 joghurtos doboz cukor
- 2 darab tojás
- 2 joghurtos doboz liszt
- 0.75 joghurtos doboz napraforgóolaj
- 1 darab Meyer citrom
- 1 darab lime
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Öntsük a joghurtokat egy nagy tálba.
Mossuk ki és töröljük szárazra a joghurtos poharat, ezzel fogjuk kimérni a többi összetevőt.
Adjuk hozzá a joghurthoz a cukrot és a vaníliás cukrot, habverővel keverjük simára. Adagoljuk hozzá a tojásokat is, folytassuk a keverést.
Öntsük hozzá az átszitált lisztet és a sütőport, közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós. Mehet bele a citrom héja és a citrom és a lime leve is. Végül keverjük hozzá az olajat, alaposan vegyítsük el a hozzávalókat.
Kenjünk ki vajjal egy 23x33 cm-es tepsit, öntsük bele a tésztát, majd 180 fokon 40-45 percig süssük, amíg a közepe teljesen átsül.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors