Lekváros ujjlenyomatsüti: fantasztikusan omlós a tésztája
Az ujjlenyomatsüti vagy ökörszem fantasztikusan omlós és kiadós édesség, amit kevés munkával, egyszerűen elkészíthetsz.
Ez a mogyorós ujjlenyomatsüti kifejezetten az a desszert, amit gyerekekkel közösen is lehet sütni, hiszen nagyon szórakoztató a folyamat. A süti közepén lévő mélyedést ugyanis – ahogy a nevéből is következtetni lehet rá – az ujjunkkal kell kialakítani.
Emellett érdekessége, hogy a tésztájába mogyoróvaj is kerül, így mesésen mogyorós lesz az ízvilága, és Hershey’s kisses csoki koronázza. Ezt főként delikáteszekben tudod beszerezni, de az sem tragédia, ha kihagyod a receptből, és csokikrémmel vagy lekvárral helyettesíted. A recept vegán, így sem tojás, sem tejtermékek nem kerülnek bele.
Először a lentojást készítjük el. Ehhez keverjük össze a lenmaglisztet a meleg vízzel, és 5 percre tegyük félre, hogy besűrűsödjön.
Közben mérjük egy tálba a kristálycukrot, a barna cukrot, a mogyoróvajat, a növényi vajalternatívát és a vaníliakivonatot, adjuk hozzá az elkészült lentojást, és kézi mixerrel habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, és dolgozzuk egybe. Takarjuk le a tálat fóliával, és 1 órára tegyük hűtőbe pihenni.
Ha a tészta eléggé megdermedt, kanalazzunk belőle evőkanálnyi adagokat, formázzunk belőle golyókat (kb. 20 db lesz), és forgassuk meg a cukorban. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, kissé lapítsuk ki, és középen alakítsunk ki egy-egy mélyedést az ujjunkkal.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 11-13 perc alatt süssük aranybarnára. Amint kivesszük a sütőből, nyomjuk a sütik közepébe a csokicseppeket, vagy kanalazzunk rájuk kevés csokikrémet vagy lekvárt.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu