Fenséges narancslikőr házilag: karácsonyi ajándéknak is tökéletes

1
Nyomtatás
narancslikor
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az eredetileg Grand Marnier névre keresztelt ital nem pusztán egy egyszerű narancslikőr. Mondhatnánk, hogy ez is csak egy a sok közül, de mégsem, mivel ezt világszerte a narancslikőrök koronázatlan királynőjeként tartják számon.

Mielőtt belevágnánk a Grand Marnier-receptünkbe, nézzük meg, mitől különleges ez a narancslikőr.  A Grand Marnier, bár hasonlít a Triple Secre és a Cointreau-ra, valamiben mégis eltér tőlük. Ez a likőr ugyanis konyakalapú, amiről sokan úgy tartják, hogy olyan, akár a pálinka: frissen tartja az elmét. 

Eme autentikus, hagyományokat tisztelő likőrről azt is fontos tudni, hogy a hozzáadott narancs fajtája sem mindegy, hogy milyen. A narancsnak ugyanis édes narancsnak kell lennie, nem pedig keserűnek. 

Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a likőrt érdemes minőségi alapanyagokból készíteni, a konyaktól a vodkáig

Tipp

A likőrből az érlelés után el kell távolítani a héjakat: erre azért van szükség, mert a szükséges illat- és illóolajoknak bőven elég pár hét arra, hogy a hasznos vegyületek kiváljanak belőlük, viszont, ha tovább hagyjuk benne, akkor megkeseríthetik az italunkat. 

Grand Marnier likőrt használhatunk például több koktél elkészítéséhez is – margarita, sangria, trópusi koktélok –, de olyan süteményekhez is nélkülözhetetlen kiegészítő lehet, mint a karácsonyi Pavlova. 

Narancslikőr házilag

narancslikor

Hozzávalók 3 adaghoz

A likőrhöz:

  • 4 db édes narancs
  • 1 db citrom
  • 200 ml konyak
  • 230 ml vodka
  • 120 g cukor
  • 240 ml víz

A palackozáshoz:

  • 3 db 250 ml-es zárható, dekoratív üveg
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk és hámozzuk meg a citromot és a narancsokat.

A likőrhöz csak a gyümölcsök héjára lesz szükségünk, így a gyümölcshúst nyugodtan elfalatozhatjuk.

A héjakat tegyük bele egy nagy befőttesüvegbe, majd öntsük rá a konyakot és a vodkát. 

Zárjuk le, majd alaposan rázzuk össze az üveg tartalmát. 

Ezután száraz, hűvös helyen hagyjuk állni a likőr alapját kb. 2 hétig. 

Ha letelt a 2 hét, távolítsuk el a citrushéjakat, és szűrjük le a folyadékot.

A szűréshez használjunk sűrű szövésű pamutkendőt, illetve kávéfilternek használatos papírszűrőt, hogy biztosan semmilyen hozzávaló maradéka ne zavarhassa meg a likőrünket. 

Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt, amelyben a vizet és a cukrot felforraljuk. Ha már forr, vegyük le a lángot, és fedő nélkül főzzük további 5 percig. Ezzel lényegében cukorszirupot készítünk. 

A kész szirupot hűtsük ki, majd adjuk hozzá a likőrhöz.

Ha ezzel is elkészültünk, tegyük a likőrt kisebb, dekoratív üvegekbe, majd száraz, hűvös helyen tároljuk. 

Az elkészült likőr akár 2 hónapig is megőrzi a minőségét.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon