Szaftos bolognai lasagne – A besameltől még krémesebb lesz
Egy igazi olasz remekmű, amit egy tepsiben vagy jénai tálban tökéletesre készíthetünk. Tartalmas fogás, nehéz vele mellényúlni, a család minden tagja imádni fogja!
Meglepő lehet elsőre, hogy vajon mit vétett a lasagne az emberiség ellen, hogy leves lett belőle? Nos, semmit, csupán kísérletező kedvű szakácsok rájöttek, hogy nem csak sült formában lehet finom a lasagne.
Ráadásul levesként még az elkészítési idő is a töredékére csökken, és tényleg minden benne van, aminek egy jó lasagnéban benne kell lennie: darált marhahús, olasz fűszerek, paradicsompüré, parmezán és persze a hamisítatlan tészta is.
A hagymákat tisztítsuk meg. A vöröshagymát kockázzuk fel, a fokhagymát vágjuk apróra.
A lasagnetésztát törjük össze nagyobb darabokra.
A parmezánt reszeljük le, a mozzarellát csepegtessük le és tépkedjük kisebb darabokra.
Az olívaolajat közepes lángon melegítsük fel egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a vöröshagymát, és kb. 5 percig dinszteljük, amíg megpuhul és elkezd barnulni. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is, és állandó keverés mellett kb. 1 percig pirítsuk együtt. Ezután mehet rá a paradicsompüré is, amit további 2-3 percig dinsztelünk együtt.
Ezen a ponton mehet bele a darált marhahús, a só, a bors, a chilipehely, az oregánó és a rozmaring is. Alaposan keverjük össze egy fakanállal, majd pirítsuk őket együtt kb. 5-8 percig. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, lével együtt, majd mehet rá az alaplé is.
Forraljuk fel, miközben keverjük az alapot. Ha már forr, adjuk hozzá a lasagnetésztát, és a tészta főzési útmutatója szerint főzzük puhára vagy éppen al dentére kb. 10 perc alatt.
Amíg fő a tészta, tegyük bele egy közepes tálba a ricottát, a mozzarellát és a reszelt parmezánt. Óvatosan keverjük össze őket, majd tegyük félre a tálaláshoz.
Az időközben megfőtt levest merjük tányérokba, majd a tetejükre tegyünk a ricottás, sajtos keverékből egy evőkanálnyit.
A tetejét koronázzuk meg néhány friss bazsalikomlevéllel, esetleg egy kis parmezánt is még rátördelhetünk, és kínáljuk melegében a levest.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu