35 perc alatt elkészül a selymes, fűszeres póréhagymaleves – Laktató nyári fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A krémes póréhagymalevesbe érdemes néhány szem burgonyát csempészni, sokkal tartalmasabb és finomabb lesz tőle.
Az én családomban a leves és a főzelék szent dolog, mindig örömmel fogadjuk, ha egy kis fazékkal a tűzhelyen rotyog. Szóval, a leves tényleg bármilyen formában sikert arat nálunk - lehet egyszerű, gazdag, krémes vagy hagyományos húsleves, mindig elfogy.
Szeretem, amikor egy leves egyszerű, de annál finomabb. Az egyik ilyen kedvencem a póréhagymás változat, melybe néha érdemes pár szem sárga- vagy újburgonyát csempészni, gazdagabb, finomabb ízű lesz tőle a leves. Mivel kerül bele tejszín is, érdemes lepürésíteni, de ez a folyamat akár el is hagyható. Tálalásnál friss, zsenge hagymával szórjuk meg, de bármilyen cicoma, extra finomság nélkül is isteni lesz.
Póréhagymaleves
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dekagramm vaj
- 2 darab póréhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál kukoricakeményítő vagy liszt
- 1 liter alaplé (csirke vagy zöldség)
- 4 darab burgonya
- 250 milliliter főzőtejszín
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel, majd a megtisztított, tetszőleges méretűre feldarabolt póréhagymát kezdjük el rajta dinsztelni, közben sózzuk. Körülbelül 8-10 perc eltelte után a lisztet vagy kukoricakeményítőt is a hagymához keverjük, majd felöntjük alaplével. A megtisztított, kockára vágott burgonyát is a levesbe tesszük, borsozzuk, és ha szükségesnek érezzük, sózzuk is. Amikor a burgonya megpuhult, tejszínnel felöntjük a levest, alaposan elkeverjük, egybeforraljuk, utána tálalhatjuk is. Ha szeretnénk, botmixerrel pürésítsük.
Tálalásnál friss póréhagyma kerülhet a levesre, esetleg finomra vágott petrezselyem vagy sült baconkockák.
Fotó: Getty Images