
Rakott kelkáposzta kolbásszal: kiadós egytálétel több napra

A rakott ételek sokunk kedvencei: nemcsak azért, mert laktatók, hanem mert több napra is elegendő adagot készíthetünk belőlük.
A rakottas ételek hússal és zöldséggel is variálhatók, aszerint, hogy éppen milyen szezonban járunk. Ezúttal egy kolbászos, rakott kelkáposztás variációt mutatunk.
A főként Mohács és Szentes környékén termesztett kelkáposzta tipikusan olyan alapanyag, amit vagy szeret valaki, vagy utál, köztes átmenet aligha létezik. Akik imádják a zöldségeket és a káposztaféléket, számukra nem kérdés, hogy mi mindent lehet elkészíteni belőle, akik viszont utálják, azok tuti biztos, hogy valamilyen óvodai vagy iskolai menzatraumának köszönhetik ezt az ellenszenvet.
Ugyanakkor ezt a fogást még nekik is érdemes kipróbálniuk, mivel ennél a kelkáposztát csak gyorsan előfőzzük – így nem hagy bizarr illatot maga után –, ugyanis sütni való a receptúránk.
A kelkáposzta, amellett, hogy egész évben beszerezhető az üzletekben, számos pozitív egészségügyi hatással bír, és rengeteg vitamint tartalmaz. Kimagasló rosttartalma miatt egyáltalán nem puffaszt, és megakadályozza az emésztési zavarokat is. Tartalmaz A-, E-, B6-, C- és K-vitamint, illetve magas az antioxidáns- és vastartalma is. Jó hatással van a szívműködésre, és segíti a tápanyagok felszívódását is, mindemellett fogyasztását kifejezetten ajánlani szokták a várandós kismamáknak, hiszen magas folsavtartalma bizonyítottan jót tesz a magzat fejlődésének.
-
2023-11-01 06:30:01
-
2023-10-06 07:32:01
-
2023-07-29 08:36:01
Rakott kelkáposzta kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre
Rakott kel:
- 1 fej kelkáposzta
- 0.5 kg krumpli
- só, bors ízlés szerint
- 15 dkg füstölt kolbász
- 3 dl tejföl
- 2 db tojássárgája
- 1 kk őrölt kömény
- 1 gerezd fokhagyma
Tepsi kikenéséhez:
- 2 ek olaj
- 4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
A krumplikat sós vízben főzzük meg kb. 30 perc alatt.
Egy közepes méretű, kb. 20x25 cm-es tepsit kenjünk ki olajjal, majd szórjuk bele a zsemlemorzsát. Ez fogja felszívni a kelkáposzta levét, ezzel megakadályozva azt, hogy a tepsi alján magasan álljon majd a lé és a krumplinak is kelkáposztaíze legyen.
A kelkáposztát szedjük leveleire, mossuk meg őket, majd lobogó, sós vízben, kb. 5 perc alatt főzzük elő.
Szűrjük le a leveleket, és tegyük félre kihűlni.
Amíg a levelek kihűlnek, karikázzuk fel a főtt krumplikat. A felét fektessük a tepsi aljára, egyenletesen eloszlatva. Sózzuk meg és őröljünk rá finoman fekete borsot.
Ezután a tejfölt és a két tojássárgáját keverjük össze és hintsük meg egy csipet sóval.
A kikevert tojásos-tejfölös öntettel locsoljuk nyakon a krumpliágyat. Az öntetes krumplira tépkedjük rá a kihűlt káposztaleveleket.
A káposztalevélre szórjunk kolbászkarikákat, majd zárórétegként ismét jöhet egy adag krumplikarika, rá pedig újból a tojásos tejföl.
Zárásként az egész tetejére szórjunk zúzott fokhagymát és hintsük meg őrölt köménnyel, ami egy klasszikus, kelkáposztához passzoló fűszer.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 30 perc alatt süssük készre a rakott kelkáposztát.
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!