Régi kedvenc: így lesz a legfinomabb a rántott karfiol

rkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rántott karfiol az egyszerű ételek közé tartozik, igaz, az elkészítése kicsit macerás, de néhanapján muszáj megsütni a kívül ropogós, belül lágy rózsákat.

Az isteni karfiolrózsák készítésénél a panírozás kicsit fárasztó feladat, gondosan ügyelnünk kell, hogy a zöldségdarabok rendesen be legyenek fedve a zsemlemorzsával, hiszen ebbe a bundába forgatva fognak majd szépen megsülni. A karfiolt a legtöbben a klasszikus liszt, tojás, zsemlemorzsa panírba öltöztetik, sütés után sózzák a zöldséget, de ha kicsit különlegesebbé szeretnénk tenni, akkor érdemes a lisztbe fűszereket keverni, fekete bors vagy cayenne használatával fokozhatjuk az ízeket.

Óvatosan a karfiol főzésével

Panírozás előtt a rózsákat érdemes előfőzni, a vízbe pedig ajánlott sót tenni, igaz, én nem szoktam, csak a sült zöldségeket sózom. A karfiol főzésére nagyon figyeljünk oda, lehet harapósabb al dente vagy kicsit puhább, de soha ne főzzük túl, mert akkor szét fog esni a zöldség és nem lesz olyan jóízű. Amikor már bele tudjuk szúrni a villánkat, akkor már jó, zárjuk el alatta a lángot, majd várjuk meg, míg kihűl, vagy hideg vízzel gyorsítsunk a folyamaton.

A rántott karfiol bármilyen körettel fogyasztva tökéletes lesz, ami azonban nem hiányozhat mellőle, az a mártogatós, a legjobb majonézzel vagy tartármártással nyakon önteni.

Rántott karfiol

rkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 2 darab tojás
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, majd főzzük al dentére, ezután várjuk meg, míg kihűl.

Utána panírozzuk be a zöldséget - liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben -, érdemes többet tartani kéznél az alapanyagokból, látni fogjuk, mennyi kell. Bő forró olajban süssük aranybarnára a karfiolt. A kisült rózsákat sózzuk, kínáljunk mellé sült krumplit és mártogatóst.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük