Vitaminbomba falafelgolyó répával gazdagítva: görög joghurtos mártogatóssal az igazi

répásfalafel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem az eredeti, de legalább annyira finom, ha nem jobb a répás változat, amely mellől semmiképp ne hagyjuk el a joghurtos mártogatóst.

Ez nem az eredeti falafel receptje, de nagyon hasonlít rá. Az autentikus változatot itt találjátok, ebbe a verzióba ugyanis reszelt répa is kerül, illetve tojás, ami jobban összetartja a masszát, így a falafel nem fog szétesni sütés közben. Egy pici sütőpor is megy a tésztába - ez sincs az eredetiben -, de ettől lesz könnyedebb, lazább a végeredmény.

A falafel összeállítása és a sütése sem bonyolult vagy időigényes, viszont egy kis ideig pihentetni kell a masszát a hűtőben, hogy könnyebben lehessen formázni és jobban egyben maradjon. A mártogatós receptje is hasonlóképpen egyszerű, és nagyon jól megy a könnyed joghurtos szósz a csicseris-répás falafelhez.

Répás falafelgolyó

répásfalafel2

Hozzávalók 30 darabhoz:

Falafel:

  • 400 gramm csicseriborsó (konzerv vagy főtt)
  • 200 gramm répa
  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • 0.5 darab citrom leve és héja
  • 60 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál kömény
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál koriander
  • 300 gramm panko morzsa
  • olaj (sütéshez)

Mártogatós:

  • 200 gramm görög joghurt
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 darab citrom leve
  • 1 evőkanál koriander
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Ha konzerv csicserit használunk, önstük le a levét, mossuk át, csöpögtessük le. A répát pucoljuk meg, reszeljük le. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.

A panko morzsán kívül tegyünk mindet egy aprítógépbe, addig dolgoztassuk a gépet, míg az alapanyagokból homogén massza nem lesz.

Keverjünk a masszába 150 gramm panko morzsát, mikor szépen elvegyült benne, tegyük a hűtőbe a tésztát fél órára.

Formázzunk a tésztából 1 evőkanálnyi golyókat, majd forgassuk őket a megmaradt 150 gramm panko morzsába. 

Egy mély serpenyőt töltsünk félig olajjal, majd melegítsük 180 fokosra. Süssük meg a falafelgolyókat kb. 2 perc alatt, míg ropogósak és aranybarnák nem lesznek kívülről. Tegyük őket papírtörlővel bélelt tányérra.

A mártogatóshoz zúzzuk össze a fokhagymát és aprítsuk össze a koriandert, majd tegyünk minden hozzávalót egy tálba és alaposan keverjük össze. Ízlés szerint fűszerezzük.

A falafelt még frissen, ropogósan, a mártogatóssal együtt kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük