A 8 legfinomabb étel édesburgonyából: leves, főétel és köret is van közte
Színesítsd az étrendedet rostban gazdag édesburgonyával! Számtalan finomság alapja lehet, töltve, sütve, hússal is fantasztikus.
Ez a rozmaringos édesburgonya-gratin egy igazi őszi bekuckózós fogás, amelyet köretként vagy könnyed vacsoraként is fogyaszthatsz. A vékonyra vágott édesburgonya-szeletek egy krémes, fűszeres szószban puhulnak meg, miközben az étel tetejére reszelt sajt pirul.
Ahhoz, hogy a szeletek egyforma vastagságúak legyenek, használj mandolinszeletelőt: ezzel nemcsak azt biztosítod, hogy minden szelet egyszerre fog megpuhulni, de az előkészítés idejét is lerövidítheted.
Az édesburgonyát mossuk meg, hámozzuk meg, és szeleteljük 3 mm vastag szeletekre. Pakoljuk tepsibe vagy jénaiba, és tegyük félre.
Az olívaolajat hevítsük fel egy közepes edényben, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, együtt is pirítsuk 1 percig, majd keverjük hozzá a lisztet is, és gyors kevergetés mellett pirítsuk meg.
Kis mennyiségekben öntsük fel a növényi itallal, a cheddaron kívül adjunk hozzá minden más hozzávalót, és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
Öntsük a felszeletelt édesburgonyára, alaposan forgassuk össze vele, majd szórjuk meg a reszelt cheddarral.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük meg. Akkor van kész, ha az édesburgonya teljesen megpuhul, és a tetején a sajt aranybarnára pirul.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu