Szaftos rakott cukkini: a zamatos zöldség sok sajttal sül tökéletesre

sajtoscukkinicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ízletes nyári köret, sültek mellé nagyszerű választás, de még magában is jóízűen fogyaszthatjuk el.

A sajtos rakottas fogásokkal nehéz mellényúlni, nagyon sokféle módon készülhetnek - lehetnek nagyon tartalmasak, amivel egy egész hadsereg vígan jóllakhat, de lehetnek könnyed, kellemes zamatúak, amelyek inkább köretnek illenek be. 

A cukkiniből elképesztő rakottas ételeket készíthetünk, az egyik személyes kedvencem ez az isteni köret, amelyben rengeteg sajt fedi be a zöldséget, de mellé vékonyan szeletelt burgonya is kerül.

Az étel karakteres íze a hagymának és a fokhagymának köszönhető, amit üvegesítés után tejszínnel fogunk egybeforralni és kevés sajttal megbolondítani. A sajt nem csak a mártásba kerül - bőkezűen fogjuk még az étel tetejére is szórni.

Sajtos rakott cukkini

sajtoscukkinict

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab cukkini
  • 4 darab burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dekagramm sajt
  • 350 milliliter főzőtejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk, a burgonyát és a cukkinit vékonyan felkarikázzuk.

A sajtot lereszeljük.

A finomra aprított hagymát kevés olajon üvegesítjük, kevergetjük, nehogy odakapjon, pár perc után a zúzott fokhagyma is a serpenyőbe kerül, sózzuk és borsozzuk. 2-3 perc múlva a tejszínt is a hagymára öntjük, összeforraljuk vele, 3-4 marék reszelt sajtot is hozzákeverünk.

Hőálló formába - lehet tepsi vagy jénai - pakoljuk a krumpli és a cukkini felét, ráöntjük a hagymás-tejszínes keverék egy részét, szórunk rá sajtot, majd a maradék cukkinit és burgonyát a tetejére rakjuk, ráöntjük a megmaradt szószt, sajtot. Utána 180 fokos sütőbe toljuk 15-25 percre, akkor jó, ha a sajt szépen megpirult. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük