Zabpelyhes, magos ropogós: ha rágcsálnál valami egészségeset
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Nassolni nyilván rossz dolog, és bármit nassolunk, az egészségtelen. ahogy azt sem hisszük már el, hogy létezik bármilyen étel, ami nem hizlal. De talán azért mégis van értelme legalább annak, ha valódi tápértéket rágcsálunk, ha ránk tör a rághatnék.
A legtöbb szeretett rágcsálnivaló üres kalória, tömény szénhidrát, só, cukor. Ez a ropogós, magvas ropogós ezek ellen az alapok ellen lép fel. Alig van benne zsiradék, az elemeket egy elenyészően kevéske olaj, méz, és a chia mag tartja össze. Liszt helyett magokból és zabpehelyből áll az egész, amik ráadásul pirulás közben elképesztően erős illatot árasztanak és nagyon intenzív ízük lesz.
Az elkészítése hihetetlenül, banálisan egyszerű: mindent el kell keverni, aztán egy sütőpapírra egyengetni. Nincs formázás, szaggatás, nincs kelesztés, az egész az ötlettől a megvalósulásig 40 percen belül megvan.
Mártogatósok mellé is szuperül illik, gluténmentes, ha olyan zabpehelyből készítjük, nincs benne tojás se tejtermék, mindenféle allergiával szenvedőket megvendégelhetünk vele. A magok aránya szabadon variálható az ízlésünk és készletünk szerint, lehet benne több az egyikből és kevesebb a másikból.
Sokmagvas-zabpelyhes kréker
Hozzávalók 12 adaghoz
- 130 gramm zabpehely
- 60 gramm tökmag
- 60 gramm napraforgómag
- 60 gramm szezámmag
- 3 evőkanál mák
- 3 evőkanál chia mag
- 60 gramm aprított mandula
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál só
- 1.5 deciliter víz
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors