Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül

26
Nyomtatás
sutotoklekvar2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezzel a sütőtöklekvárral hangolódj az őszre, mivel narancs és fahéj ízesíti, ahogy fő, isteni illatok lengik majd be a lakást.

Minimális munkával készül a krémes, fűszeres sütőtöklekvár, ami kenyérre vagy kalácsra kenve is mennyei, de sütikbe is töltheted, vagy akár húsok mellé is kínálhatod. A lelke a fahéj és a narancs, ezektől lesz nagyon illatos, így rögtön ünnepi hangulatot varázsol a lakásba.

A sütőtök előkészítésével meggyűlhet a gondod, de ebben a cikkben összeszedtük, hogyan tudod megpucolni könnyedén. Ha pedig a hámozással megvagy, már tényleg szinte semmi munkával készítheted el a lekvárt. Arra figyelj, hogy ne hagyd magára, időnként keverd meg, nehogy leégjen, ahogy sűrűsödik. 

Légmentesen lezárva, a hűtőben nagyjából 1 hónapig áll el a kész lekvár.

Sütőtöklekvár

sutotoklekvar

Hozzávalók 1 nagyobb befőttesüveghez

  • 1 kg sütőtök (magozott, hámozott súlya)
  • 2 rúd fahéj
  • 1 db bionarancs héja
  • 400 g barna cukor
  • 300 ml narancslé
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A narancs héját zöldséghámozó segítségével szedjük le, lehetőleg minél kevesebb fehér, kesernyés rész maradjon rajta.

Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót, majd közepes lángon, forrásig melegítsük. Ekkor vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve 25-30 percig főzzük, míg a sütőtök megpuhul. Párszor keverjük át.

Ekkor húzzuk le a tűzről, vegyük ki belőle a narancshéjat és a fahéjrudakat, majd botmixerrel pürésítsük a sütőtököt.

Tegyük vissza alacsony lángra, majd kevergetés mellett főzzük 20 percig. Mikor már jó sűrű, húzzuk le a tűzről, és forrón öntsük befőttesüvegbe. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon