Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz

10
Nyomtatás
Sutotokos-ricottas-kagyloteszta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha te is odáig vagy a sütőtökért, és a lehető legtöbb receptet kipróbálnád a szezonban, akkor ezt a sütőtökös-ricottás kagylótésztát semmiképp ne hagyd ki!

Ha egy igazi őszi komfortkajára vágysz, akkor ez a sütőtökös-ricottás kagylótészta legyen az egyik első választásod. Krémes, tartalmas és nagyon finom, ráadásul növényi étrendbe is beilleszthető, hiszen tofualapú, hamis ricottával készül.

Bár nem tartozik a gyors fogások közé, maximálisan megéri rászánni az időt, hiszen ez a tésztaétel igazi élménnyé varázsolja az étkezést: készítsd el baráti vagy családi összejövetelekre, és zsebeld be utána a megérdemelt dicséreteket.

Sütőtökös-ricottás kagylótészta

Sutotokos-ricottas-kagyloteszta

Hozzávalók 4 személyre

Az összeállításhoz:

  • 25 db óriás kagylótészta
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 adag tofuricotta (az alábbiak szerint)
  • 250 g sütőtökpüré
  • 0.5 tk. őrölt szerecsendió
  • 10 db friss zsályalevél
  • 1 adag besamel (az alábbiak szerint)

A tofuricottához:

  • 300 g tofu
  • 20 g sörélesztőpehely
  • 0.5 tk. fokhagyma-granulátum
  • 0.5 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. citromlé
  • 0.5 közepes biocitrom reszelt héja

A besamelhez:

  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 csapott ek. liszt
  • 400 ml szója- vagy más növényi ital
  • 1 tk.
  • 0.25 tk. bors
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként a tésztát főzzük ki. Ehhez forraljunk egy nagy lábas vizet, adjunk hozzá kevés sót, és főzzük benne al dentére a kagylókat (semmiképp ne legyenek teljesen puhák!). Szűrjük le, majd tegyük őket egy nagyobb hőálló edénybe vagy tepsibe (kb. 23x33 cm), és locsoljuk meg kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjank össze.

Amíg a tészta fő, készítsük el a tofuricottát. Ehhez tegyük a feldarabolt tofut aprítógépbe, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és dolgozzuk krémesre. Adjuk hozzá a sütőtökpürét és a szerecsendiót, keverjük össze, majd kanalazzuk az így kapott tölteléket a megfőtt kagylótésztákba.

Végül készítsük el a vegán besamelt. Ehhez hevítsünk fel egy mélyebb serpenyőt az olívaolajjal, dinszteljük benne üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és fél perc alatt pirítsuk illatosra.

Keverjük hozzá a lisztet, enyhén pirítsuk le, majd folyamatosan keverve öntsük fel a növényi itallal. Főzzük 2-3 percig, vagy amíg a szósz enyhén besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük át turmixgépbe, és dolgozzuk selymesre.

Öntsük a töltött kagylótésztákra, adjuk a szószhoz a zsályaleveleket, majd 175 fokos sütőben süssük aranybarnára 20-25 perc alatt. Még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon