Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Ha te is odáig vagy a sütőtökért, és a lehető legtöbb receptet kipróbálnád a szezonban, akkor ezt a sütőtökös-ricottás kagylótésztát semmiképp ne hagyd ki!
Szinte nincs olyan étel, amihez ne passzolna valamilyen formában a sütőtök. Legyen szó köretről, főételről vagy akár desszertről is, a sütőtök mindig mindenben megtalálja a helyét.
Ezúttal az ősz margójára hozzuk ki belőle a legtöbbet: a sütőtökpüré, némi mascarpone és parmezán kombinációját ötvözve egy selymes és finom tál tészta születik, amely akár ebédre, akár vacsorára megállja a helyét.
A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A tököt hámozzuk meg és kockázzuk fel kb. 3 cm-es darabokra.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olajat.
Adjuk hozzá a vöröshagymát, egy csipet sót, és kb. 10 perc alatt dinszteljük üvegesre. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk további 2 percig. Ha kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk picit hűlni.
A sütőtököt tegyük fel főni egy lábas sós vízben. Kb. 10-15 perc alatt, közepes lángon főzzük puhára. Csepegtessük le, majd tegyük bele egy turmixgépbe.
Forraljuk fel a tejet, majd a korábban megpárolt hagymákkal együtt adjuk hozzá a tökhöz. Addig turmixoljuk, amíg sűrű és krémes lesz.
Vegyünk elő egy nagy serpenyőt, majd öntsük bele a sütőtökös szószt, és adjuk hozzá a paradicsompürét és a mascarponét. Alacsony lángon főzzük össze pár perc alatt, majd tegyük félre.
Egy nagy lábasban tegyünk fel sós vizet a tésztához. Főzzük puhára a tésztát, majd szűrjük le. Egy pohár főzővizet tegyünk félre.
Utolsó lépésként a tésztát keverjük össze a sütőtökös szósszal, adjuk hozzá a főzővizet, és hintsük meg a parmezánnal.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kis reszelt parmezánnal, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images