Szedres muffin a fanyar ízek kedvelőinek: puha nyári sütemény

5
Nyomtatás
Szedres-muffin-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A klasszikusnak számító áfonyás vagy málnás muffin mellett megéri lehetőséget adni ennek a kissé fanyar szedres változatnak is: puha, szaftos és nagyon hamar elfogy!

Nyáron nagy népszerűségnek örvendenek a kevert tésztás gyümölcsös sütemények, és ebbe a kategóriába nemcsak a jobbnál jobb piték, hanem a muffinok is beletartoznak – nem ok nélkül. A málnás vagy épp az áfonyás változatok mellett pedig mindenképp készítsd el a szedreset is, mert egészen újszerű élményt nyújt, mint a többi erdei gyümölcs.

A fanyarabb szeder ugyanis egészen üdítően hat a nyári hőségben, ráadásul a puha tésztát citromlé és reszelt citromhéj is feldobja. A sütemény vegán, így nem tartalmaz sem tejtermékeket, sem pedig tojást.

Szedres muffin

Szedres-muffin

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 300 g finomliszt
  • 150 g cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk.
  • 0.5 tk. őrölt fahéj
  • 250 ml szójaital
  • 2 ek. citromlé
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja
  • 100 g almaszósz (cukrozatlan)
  • 100 ml napraforgóolaj
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 250 g szeder
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj).

Egy másik tálban keverjük össze a folyékony/nedves hozzávalókat (szójaital, citromlé, citromhéj, almaszósz, olaj, vaníliakivonat), majd dolgozzuk egybe a lisztes alappal. Ne keverjük túl, csak addig, ameddig a massza össze nem áll, és a nagyobb csomók eltűnnek, különben a tészta nem lesz szép levegős.

Óvatosan forgassuk a masszába a szedret, majd kanalazzuk muffinpapírral kibélelt muffinformákba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranyszínűre. Tűpróbával ellenőrizzük.

Sütés után a muffinokat hagyjuk 10 percig a formában hűlni, majd szedjük tányérra vagy hűtőrácsra, és teljes kihűlés után fogyasszuk.

Tipp:  ha a szeder nagyon érett, akkor felhasználás előtt 1 órára tegyük fagyasztóba. Így elkerülhetjük, hogy a keverés során összetörjük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon