Varázslatos szilvás galette: omlós, vajas tésztával készül

12
Nyomtatás
szilvas-galette
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ősz közeledtével újból beköszönt a szilvaszezon, így olyan csodálatosan omlós vajas tésztás sütemények is a terítékre kerülnek, mint a francia ihletésű szilvás galette.

A francia desszertek különleges világában mindig szívesen időzik az ember. Gondoljunk csak a croissant-ra vagy a madelein-re, de akár a quiche-t is említhetnénk. Rengeteg kifinomult formát és különleges ízt köszönhetünk a francia cukrászoknak, akikről ódákat lehetne zengeni.

Az ősz küszöbén, ha már újból itt a szilvaszezon, mi mással indíthatnánk azt, ha nem egy omlós vajas tésztába csomagolt, szilvás töltelékkel sült galette-tel? 

Tipp

A mandulás réteg azért kihagyhatatlan ebből a süteményből, mert ennek köszönhetően a töltelék nem érintkezik közvetlenül a tésztával, és így nem fogja átáztatni azt.

Szilvás galette

szilvas-galette

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:

  • 200 g búzaliszt
  • 50 g porcukor
  • 1 ek. hideg víz
  • 150 g vaj
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 1 kg szilva
  • 1.5 ek. barna cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 50 ml víz

A mandulakrémhez:

  • 3 ek. búzaliszt
  • 50 g barna cukor
  • 3 ek. őrölt mandula
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a tésztát. A hozzávalókat tegyük egy mély tálba, majd dolgozzuk össze. Ha apróbb vajdarabok maradnak a tésztában, az nem baj. A kész tésztából formázzunk cipót, csomagoljuk frissen tartó fóliába, és tegyük hűtőbe fél órára.

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk negyedekre. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és végül a vizet. Közepes, de inkább alacsony lángon, gyakori keverés mellett főzzük 15 percig, vagy amíg krémes állagú nem lesz.

Amíg a szilvás töltelék készül, dobjuk össze a mandulás tölteléket. A lisztet, a cukrot és a darált mandulát keverjük össze egy kisebb tálban, majd tegyük félre.

Készítsünk elő egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd tegyük azt egy, a tortaformánál nagyobb darab sütőpapír közepére. Nyújtsuk a tortaformánál kb. 6 cm-rel nagyobb átmérőjűre.

A kinyújtott tésztát sütőpapírral együtt, óvatosan tegyük bele a tortaformába. A túllógó széleit ujjainkkal tapasszuk fel a forma oldalára.

Hintsük be a tésztát a mandulás keverékkel, majd mehet rá a szilvás töltelék is. Végül a tészta túllógó részeit hajtogassuk rá a töltelékre, és szórjuk meg vaníliás cukorral.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd 40-45 perc alatt süssük benne aranybarnára a galette-et.

A megsült süteményt vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni 5-10 percet, majd hintsük meg porcukorral, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon