Tejföllel készült házi fánk: bő olaj helyett sütőben készül

4
Nyomtatás
Tejfölös tésztájú fánk cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fánk tésztája a tejföltől hihetetlenül puha, melyben a fahéj különleges aromáját is érezni lehet.

A fánk az egész világon kedvelt finomság, rengeteg szuper receptet lehet kipróbálni. Hagyományosan kelt tésztából, dagasztással és kelesztésel készül, majd bő olajban sül aranybarnára. A klasszikus recept legyártása időigényes: ha nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor a sütőporos tésztájú fánkrecepteket érdemes kipróbálnod, mely bő olajban vagy sütőben sülve nyeri el végleges formáját.

Amire figyelni kell!

  • A lágy tésztát habzsákból adagolva lehet szépen a fánkformában szétosztani. Sütésnél nem kell neki sok idő, inkább legyen kicsit lágyabb a tészta. Ha túlsül, akkor nagyon kemény lesz, úgy pedig élvezhetetlen a finomság.
  • A receptben az arányok csészével (240 ml) mérve kerülnek a keverőtálba. A mérőcsésze filléres eszköz, megéri rá beruházni.

Így lesz még finomabb!

  • A receptben vaníliás máztól csodás a fánk, de helyette citromos máz, csokimáz vagy karamell is kerülhet a pampuskára.
  • A tésztát is megéri extrán fűszerezni, elfér benne a citrom vagy narancs reszelt héja, de a fahéj mellé szegfűszeg is kerülhet.

Tejfölös tésztájú fánk

Tejfölös tésztájú fánk ct

Hozzávalók 4 személyre

Fánk:

  • 2 csésze liszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csésze tejföl
  • 3 csésze barna cukor
  • 1 csésze olvasztott vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 darab tojás

Máz:

  • 1 csésze tej
  • 2 csésze porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, sütőport, szódabikarbónát és a fahéjat.

A tejfölt mérjük másik keverőtálba, majd adjuk hozzá a barna cukrot, olvasztott vajat, olajat és a vaníliakivonatot. Miután az egészet alaposan egybekevertük, adjuk hozzá a tojást és a lisztes keveréket. Ezután a masszát tegyük habzsákba és töltsük fánkformába.

A fánkokat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.

Míg sül a fánk, készítsük el a mázat: a tejet, porcukrot és a vaníliát keverjük össze.

A kisült fánkokat forgassuk meg a mázban.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon