Mesés édesburgonyás receptek egy helyen: ezekkel garantált a siker
Az édesburgonya egész évben elérhető, azonban a hűvösebb időkben valahogy mégis nagyobb népszerűségnek örvend. Mutatjuk, hogyan használd fel a szuper zöldséget laktató fogásokhoz.
Az ősz a sűrű, tartalmas krémlevesek szezonja, és éppen ilyen ez az édesburgonyás változat is. Egyszerű és kevés hozzávalóból készül, mégis nagyon gazdag és összetett az íze, köszönhetően a sütőben sült zöldségeknek.
A sütőben sütés a köbre emeli az édeskrumpli és a répa természetesen édeskés ízét, enyhén karamellizálódnak, picit megpirulnak, belül pedig nagyon krémesek lesznek. Egy ilyen alapból pedig egyértelműen csak mennyei fogás készülhet: alaplével és tejszínnel összefőzve isteni levest kapsz majd végeredményül.
Hogy kicsit ellensúlyozzuk a zöldségek édes ízét, fűszerpaprika és chili is kerül bele, a csípős, pikáns aromák nagyon jól állnak neki.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Az édeskrumplit és a répát pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra. A fokhagymát hámozzuk meg.
Tegyük a zöldségeket az előkészített tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze. Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg puhák és picit pirultak nem lesznek.
Tegyük a sült zöldségeket az alaplével, a paprikával és a chilivel együtt egy turmixgépbe, majd pürésítsük teljesen simára.
Öntsük át az egészet egy lábasba, adjuk hozzá a tejszínt, majd melegítsük össze. Mikor gyöngyözik, vegyük lejjebb a lángot, kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.
Rögtön vegyük is le a tűzről, majd melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu