A nyár kedvence, tojásos nokedli ecetes salátával - Így lesz a legfinomabb

tojásoscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojásos nokedli vagy galuska szerény, de annál finomabb étel, amit egyszerűsége ellenére változatosan készíthetünk.

Régebben tejföllel meglocsolva is fogyasztották, vannak, akik sült bacon vagy kolbász mellé szeretik, de pörköltek, tejszínes raguk kísérője is lehet, nyugodtan kínálhatjuk köretként - bárhogy is, de ecetes salátát mindig készítsünk mellé, úgy lesz csak igazán finom.

Szűkös időkben a galuska csakis 1 tojásból készült, de ma mindenki tetszőlegesen adagolja a tojást a tésztába, van, akinek elég 2, míg más 4-gyel gazdagítja. Én a 4 kisebb tanyasi tojásra esküszöm, ettől szép sárga lesz a galuska.

Hogyan és mikor kerüljön a tojás a galuskára?

Az biztos, hogy akkor lesz a legfinomabb a tojásos nokedli, ha jó szaftos, lágy a tészta, a tojást nem sütjük gumisra. Az én családomban serpenyőben sütjük a tojást, mintha rántottát készítenénk, majd egybekeverjük a nokedlivel. A tojást mindenki az ízlésének megfelelően süsse meg - lehet lágyabb, ami azt jelenti hogy 1-2 perc sütés után adjuk a nokedlihez, de sülhet tovább is, csak vigyázzunk, mert gyorsan túlkészül.

Mi köretként szoktuk tálalni sültek mellé, a kisült zsiradékkal megöntözzük az ételt, ettől szaftos és ízekben gazdag lesz. Kedvelt módszer még  - mindig tálalás előtt - a nokedlit serpenyőbe dobni, majd ráütni a tojást, amihez 1-2 kanál tejfölt is bátran keverhetünk.

Tojásos nokedli ecetes salátával

tojásosct

Hozzávalók 6 személyre

Nokedli:

  • 60 dekagramm liszt
  • 10 darab tojás (közepes)
  • szükség szerint víz
  • kevés olaj
  • ízlés szerint só és bors

Saláta:

  • 1 darab jégsaláta vagy fejes
  • 2 evőkanál ecet (10%)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a sóval egybekeverjük, majd a közepébe mélyedést ásunk, beleütjük a 4 darab tojást, a vizet kis adagokban elkezdjük hozzákeverni. Lágy, könnyen szaggatható tésztát keverjünk ki.

Forrásban lévő sós vízbe nokedliszaggatóval, vagy deszkáról késsel 3-4 adagban szaggassuk bele a tésztát úgy, hogy kényelmesen elférjenek a lábasban. Ha felúsztak a víz felszínére, tésztaszűrővel szedjük tálba (ha szükségesnek érezzük, hideg vízzel mossuk át a kész galuskát, csak utána kerüljön a tálba.)

A maradék tojást süthetjük serpenyőben, hogy utána egybeforgassuk a nokedlivel, vagy kis adagokban a tészta kerüljön serpenyőbe, arra üssük rá a tojást. A fűszerezésről se feledkezzünk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Saláta:

A salátát alaposan tisztítsuk meg, majd tépkedjük vagy vágjuk darabokra.

Csavaros tetejű üvegbe mehet az ecet, só, cukor, 2-4 evőkanál víz, jól rázzuk össze, majd öntsük a salátára. Alaposan forgassuk át vele és már tálalhatjuk is. (A receptben írt arányokat érdemes ízlésünk szerint alakítani, kevesebb ecet, több cukor vagy fordítva.)

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük