Szaftos, török tojásos lecsó, avagy menemen: lepénykenyérrel az igazi

mtlcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A törökök lecsója fűszeres és tunkolós, kiadós fogás, melyet melegen a legjobb fogyasztani.

A török gasztronómia lenyűgöző, az ételeik látványosak és ízletesek, érdemes felfedezni az ország páratlan fogásait, melyeket egy életre megszeret az ember.

A menemen a törökök tojásos lecsója, melyet több változatban is készítenek. Van, amelyikben tükörtojás kerül a zöldségekre, míg olyan receptek is ismertek, melyekben felverve terül el a serpenyőben. A zöldségekkel és a fűszerekkel is érdemes játszani, akkor igazán finom, ha többfajta paprikából készül. Bátran különlegesebbre szabhatod, mehet bele olívabogyó, feta sajt, vagy a tálalásnál kerülhet mellé izgalmas saláta, lepénykenyér és tea.

Török tojásos lecsó

mtlct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab vöröshagyma
  • 2 darab paprika (kápia, tévé vagy pritamin)
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál vaj
  • 6 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 csokor koriander vagy petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket mossuk meg és tetszőlegesen szeleteljük fel.

A serpenyőt forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a vajat, amikor felolvadt, először a hagymát tegyük rá, süssük 8-10 percig, utána jöhet a paprika, paradicsom és a sűrített paradicsom.

A tojást üssük tálba, adjuk hozzá a sót, borsot, füstölt paprikát és a római köményt, keverjük össze az alapanyagokat. 5-8 perc után a tojást öntsük a zöldségekhez, kevergetve süssük addig, amíg megsül.

A török tojásos lecsóra tálalásnál szórjunk friss koriandert vagy petrezselymet, kínáljunk mellé lepénykenyeret.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük