Mutatjuk a trükköt, hogy lesz tökéletes a lávasüti: biztosan folyni fog benne a csoki

cslmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A látványos desszert nem csak a megszokott módon készítve kerülhet a sütőbe, létezik két trükkös megoldás, amelyek sokkal egyszerűbben kivitelezhetők, a végeredménynél pedig folyni fog a láva.

Az elegáns desszert szuflé- és muffinformában is készülhet, nincs vele sok munka, az elkészítése mégis rejt buktatókat. Sütésnél mindig résen kell lenni, mert könnyű túlsütni, akkor pedig elmarad a lávahatás a tányéron.

Mi lehet a megoldás?

A klasszikus lávasütirecepten kívül két nagyon rafinált trükk vethető be, az egyikben sima kakaós muffinra lesz szükség, amely akár az előző napról megmaradt is lehet. A muffin esetében csak annyi a teendő, hogy le kell vágni a tészta tetejét, ha úgy érzed, a tészta belsejét kicsit kanalazd ki, hogy a kialakított üregbe 1-2 kocka csoki beleférjen, ezután vissza kell tenni a muffin kalapját, majd fejjel lefelé tányérra fektetni, végül mikróba tenni 1-2 percre. Tálalásnál senki nem fog rájönni, milyen megúszós módszerrel készült a finom süti.

Ennyivel nincs vége a lehetőségeknek. A folyékony massza helyett omlós tésztát is begyúrhatsz, amit muffinformába nyomkodhatsz, a kialakított üregbe a kedvenc csokidból kerüljön 1-2 kocka, a tetejét pedig tésztával zárd le, majd mehet is sülni. A végeredménynél csak ámulni fogsz, a puha tésztából folyni fog a csokiláva.

Trükkös lávasüti

cslmct

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál olaj
  • 100 gramm cukor
  • 190 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
  • 30 gramm kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál kakaó
  • 100 gramm csoki (ét vagy tej)
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat tegyük keverőtálba, öntsük hozzá az olajat, a vaníliakivonatot, a sót és a cukrot, majd keverjük habosra. A jól kikevert masszába üssük bele a tojást, keverjük egybe, utána a kukoricakeményítőt, a kakaóport és a lisztet is dolgozzuk hozzá. A végeredmény lágy, kissé morzsás massza lesz, amit folpackba kell csomagolni, majd hűtőbe tenni 1 órára pihenni, hogy könnyen formázható legyen a tészta.

A muffinformát fújjuk be olajjal, majd a pihentetett tésztából mindig csak annyit vágjunk, amennyi egy kosár megtöltéséhez elegendő lesz. A tésztát az ujjaink segítségével tapogassuk a formába, az alján és a szélein is legyen tészta. 1-2 kocka csokit tegyünk az üregbe, végül egy kis tésztát lecsippentve formáljunk kalapot (sima, lapos köralak, ami a muffinforma tetejét lezárja), szépen nyomkodjuk rá, majd 190 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük meg őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük