A legfinomabb, legegyszerűbb vajas muffin: a díszítés jó móka a gyerekekkel

lurpak7
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés egyszerűbb édesség létezik a vajas muffinnál, keverem-kavarom tésztája van, körülbelül 5 perc összeállítani, utána pedig kezdődhet is a sütés.

A cikk a Lurpak támogatásával készült.

Az alapreceptet számtalan módon fel lehet dobni, mehet bele csokichips, bármilyen gyümölcs, kakaó vagy éppen vanília, ízlés szerint variálható.

A puha, omlós tészta titka a vaj és a tej, előbbiből sózott verziót is lehet használni, így nincs szükség külön só hozzáadására, pont annyi kerül a tésztába, amennyire szükség van.

Húsvéti cupcake

Az egyszerű muffinból egy-két ötlettel szuper cupcake készíthető. Először is szükség van hozzá egy olyan vajkrémre, ami nem folyik szét, tartja a formáját és még finom is. Azért, hogy ne legyen nagyon vajas és tömény a végeredmény, habtejszín is kerül bele, ettől sokkal könnyedebb, habosabb lesz a krém.

Díszítés

Díszítésnek kakaós és színes tortadarát használtam, a kakaósból készült a "nyuszi fészke", a színes pedig nagyon jól feldobta a fehér krémet. Gyerkőcökkel is nagyon jó mulatság a süti elkészítése, nagyobbak akár a krémet nyomhatják, a kisebbek pedig szórhatják a cukorkát, illetve beletehetik a színes drazsékat a fészkekbe.

EZ A HÚSVÉT IS LURPAK VAJAT ÉRDEMEL

Itt a húsvét. Ideje leporolni a süteményformákat, ragadd meg a sodrófát, a fakanalat és láss neki! Vegyél elő Lurpakot és süss, főzz, párolj, hogy olyan finom étel kerülhessen az asztalra, amilyet most mindenki szeretne. A finom ételek és a családi étkezések tudják igazán feldobni a húsvétot, és ez neked is sikerülni fog most!

Advertisement

Vajas muffin

lurpakúj4

Hozzávalók 15 darabhoz

Tészta:

  • 260 gramm búzafinomliszt
  • 100 gramm cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 180 milliliter tej
  • 110 gramm Lurpak enyhén sózott vaj
  • 2 nagy darab tojás

Vajkrém:

  • 170 gramm Lurpak vaj
  • 300 gramm porcukor
  • 70 milliliter habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Díszítés:

  • 1 csomag tortadara (kakaós)
  • 1 csomag tortadara (színes)
  • 1 csomag tojásdrazsé
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A muffinformát vajazzuk ki vagy tegyünk bele színes muffinpapírt.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport. Egy másik edényben a tejet, olvasztott vajat és a tojásokat. Vigyázzunk, ha a vaj még meleg, előbb a hideg tejjel keverjük össze, nehogy kicsapódjon a tojás.

Keverjük egybe a nedves és száraz alapanyagokat, sűrű, de folyós masszát kell kapnunk, akkor jó, ha egynemű, szinte hólyagos lesz a tészta.

Öntsük a tésztát az előkészített muffinformába kb. a forma feléig, háromnegyedéig, nem szeretnénk, ha nagyon feljönne, lapos felületre lesz szükségünk a díszítéshez. Toljuk a muffint a 180 fokos sütőbe, kb. 20-25 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.

A vajkrémnek csak akkor álljunk neki, mikor a muffinok már teljesen kihűltek, különben szétfolyik a krém a tésztán.

A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy nagy tálba, majd robotgép segítségével keverjük krémesre 1-2 perc alatt. Kisebb részletekben adjuk hozzá a porcukrot, mindig alacsony fokozaton keverjük, mikor az összeset elkevertük benne, vegyük magasabbra a fokozatot, 2-3 perc alatt verjük habosra.

Adjuk hozzá a habtejszínt, majd a vaníliakivonatot, 3-4 perc alatt keverjük egészen krémesre és habosra. Akkor jó, ha állagra sűrű, de kanalazható, hogy bele lehessen tölteni a habzsákba.

Töltsük a krémet az előkészített habzsákba, majd csillagcsövön keresztül, körkörös mozdulatokkal nyomjuk a muffinok tetejére. Nem kell nagyon csúcsosra készíteni, különben nem áll majd meg rajta a díszítés.

Ha kész vagyunk a vajkrémmel, vegyük elő a tortadarát. Először a kakaós tortadarából szórjunk a krém közepére - ez lesz a "nyuszi fészke" -, majd a színes tortadarából szórjunk a kakaós köré. 

Ha ezzel is készen vagyunk, válogassuk ki a legszebb, lehetőleg minél színesebb tojásdrazsékat, majd tegyünk minden muffin tetejére 2-3-at a kakaós dara közepére. A krém stabil, nem fog olvadni, de ha nagyon meleg van, tálalásig hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük