
Bársonyos, vegán krémleves sütőtökből a saját héjában: egyszerre öko és szexi

A trükkös tálalás hokkaido tökben még inkább feldobja ezt a nagyszerű krémlevest. Ezt az apró fajtát szerencsére nálunk is egyre több helyen lehet kapni.
A hideg téli napok nem múlhatnak el sütőtökkrémleves nélkül. Ezt a vegán változatot - ami kizárólag növényi alapanyagokból készül - a friss gyömbér és a tengeri sóval pirított tökmag teszi különlegesen pikánssá. Ennek a lélekmelegítő finomságnak az ünnepi asztalon is van helye.
A leves alapját a hokkaido tök képezi. A szupermarketekben mostanában megjelent tökkel idehaza még csak ismerkedünk. Ez az apró, narancsszínű, édes tök eredetileg Amerikából érkezett Japánba, ahonnan aztán meghódította a világot. Amellett, hogy mutatós, remekül lehet tölteni, sütni, finom levesként, pürében. Vitamin- és tápanyagforrásként is elsőrangú, így természetes immuntámogatásként a szervezetnek is jól jön a benne található C-vitamin és antioxidáns a téli időszakban.
Vegán sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab hokkaido tök
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab 3 cm-es gyömbér
- ízlés szerint friss chili
- 1 deciliter kókuszkrém
- víz
- 5 dekagramm héj nélküli tökmag
- 7 evőkanál olívaolaj
- 3 csipet tengeri só
Elkészítés:
Melegítsük a sütőt 190 fokra légkeveréssel.
Mossuk meg a tököket, majd egy éles késsel óvatosan vágjuk le a kalapjukat és kanalazzuk ki a magokat.
A megtisztított tököket sütőpapírral bélelt tepsin toljuk az előmelegített sütőbe, süssük 25-30 percig.
Közben a hagymát és a fokhagymát vágjuk apró kockákra. Egy lábasban melegítsünk 5 ek. olívaolajat, addig dinszteljük a hagymát, míg aranysárga nem lesz. A végén adjuk hozzá a fokhagymát, keverjünk rajta egyet, majd tegyük félre.
Miután megsültek a tökök, várjuk meg, míg kihűlnek, majd óvatosan kanalazzuk ki a húsukat. Vigyázzunk, mert könnyen elszakadhatnak, ha nem vagyunk elég óvatosak. Mivel az apró hokkaido tökök kevésbé húsosak, ezért többet kell megsütni, mint amennyi adagot tervezünk, viszont így lesznek tartalék tányérjaink is.
A tökök húsát adjuk hozzá a hagymához, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Friss gyömbérrel, chilivel és sóval ízesítsük, adjuk hozzá a kókuszkrémet, majd 10 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Közben a tökmagot pirítsuk meg 2 ek. olívaolajon tengeri sóval, ami nemcsak különleges ízt kölcsönöz a levesnek, hanem nagyon feldobja a tálalást is.
10 perc főzés után botmixerrel pürésítsük a levest. Ha túl sűrű, érdemes még egy kevés kókuszkrémet hozzáadni.
Tálaláskor a meleg levest óvatosan kanalazzuk a tökök héjába, majd szórjuk meg pirított tökmaggal és ízlés szerint friss chilikarikákkal.
Fotó: Kiss Marietta Panka

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!