Bársonyos, vegán krémleves sütőtökből a saját héjában: egyszerre öko és szexi

sütőtökkrémlevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A trükkös tálalás hokkaido tökben még inkább feldobja ezt a nagyszerű krémlevest. Ezt az apró fajtát szerencsére nálunk is egyre több helyen lehet kapni.

A hideg téli napok nem múlhatnak el sütőtökkrémleves nélkül. Ezt a vegán változatot - ami kizárólag növényi alapanyagokból készül - a friss gyömbér és a tengeri sóval pirított tökmag teszi különlegesen pikánssá. Ennek a lélekmelegítő finomságnak az ünnepi asztalon is van helye.

A leves alapját a hokkaido tök képezi. A szupermarketekben mostanában megjelent tökkel idehaza még csak ismerkedünk. Ez az apró, narancsszínű, édes tök eredetileg Amerikából érkezett Japánba, ahonnan aztán meghódította a világot. Amellett, hogy mutatós, remekül lehet tölteni, sütni, finom levesként, pürében. Vitamin- és tápanyagforrásként is elsőrangú, így természetes immuntámogatásként a szervezetnek is jól jön a benne található C-vitamin és antioxidáns a téli időszakban.

Vegán sütőtökkrémleves

sütőtökkrémleves2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 6 darab hokkaido tök
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab 3 cm-es gyömbér
  • ízlés szerint friss chili
  • 1 deciliter kókuszkrém
  • víz
  • 5 dekagramm héj nélküli tökmag
  • 7 evőkanál olívaolaj
  • 3 csipet tengeri só
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük a sütőt 190 fokra légkeveréssel.

Mossuk meg a tököket, majd egy éles késsel óvatosan vágjuk le a kalapjukat és kanalazzuk ki a magokat.

A megtisztított tököket sütőpapírral bélelt tepsin toljuk az előmelegített sütőbe, süssük 25-30 percig.

Közben a hagymát és a fokhagymát vágjuk apró kockákra. Egy lábasban melegítsünk 5 ek. olívaolajat, addig dinszteljük a hagymát, míg aranysárga nem lesz. A végén adjuk hozzá a fokhagymát, keverjünk rajta egyet, majd tegyük félre.

Miután megsültek a tökök, várjuk meg, míg kihűlnek, majd óvatosan kanalazzuk ki a húsukat. Vigyázzunk, mert könnyen elszakadhatnak, ha nem vagyunk elég óvatosak. Mivel az apró hokkaido tökök kevésbé húsosak, ezért többet kell megsütni, mint amennyi adagot tervezünk, viszont így lesznek tartalék tányérjaink is.

A tökök húsát adjuk hozzá a hagymához, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.

Friss gyömbérrel, chilivel és sóval ízesítsük, adjuk hozzá a kókuszkrémet, majd 10 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

Közben a tökmagot pirítsuk meg 2 ek. olívaolajon tengeri sóval, ami nemcsak különleges ízt kölcsönöz a levesnek, hanem nagyon feldobja a tálalást is.

10 perc főzés után botmixerrel pürésítsük a levest. Ha túl sűrű, érdemes még egy kevés kókuszkrémet hozzáadni.

Tálaláskor a meleg levest óvatosan kanalazzuk a tökök héjába, majd szórjuk meg pirított tökmaggal és ízlés szerint friss chilikarikákkal.

Fotó: Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük