Zabpehelylisztes lángos kefirrel a tésztájában – Kelesztés nélkül készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Ezt a lángost még a legnagyobb nyári melegben is nyugodtan elkészítheted, nincs vele sok munka.
A lángosról a strandolás és a nyár ugrik be a legtöbbeknek, illetve nekem a szentendrei kedvenc lángososom, egy hosszabb futás után már többször megjutalmaztam magam ott egy sajtos-tejfölössel. A lángos az az étel, amit bizonyos időközönként megkíván az ember, hogy aztán egy ideig megint ne gondoljon rá. Igazán jó tésztát nem készítenek mindenhol, így mindenkinek megvan a kedvenc helye.
Ezeket az úgynevezett strandételeket otthon is elkészítheted, ha éppen ilyen ízekre vágysz. A lángos tésztáját is variálhatod kicsit, ez a változat például kefirrel készül, és ha nem szeretnéd az összeset kisütni, akkor a tésztát nyugodtan elteheted a hűtőbe és pár nappal később újra felhasználhatod. Nem meglepő, de lángosból is létezik alakbarát változat, amely zabpehelylisztből áll. Még keleszteni sem kell, sütőporral készül, így a klasszikus, nehéz lángosnál egy kicsit könnyedebb. Megpakolni ugyanazokkal tudod, mintha hagyományosat ennél.
Zabpehelylisztes lángos
Hozzávalók 4 darabhoz
- 200 gramm zabpehelyliszt
- 25 gramm búzasikér
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 evőkanál kefir
- 120 milliliter víz
- 1 teáskanál só
- kókuszzsír (sütéshez)
Elkészítés:
A kefirt, a kókuszzsírt és a sót keverjük össze. Egy nagyobb tálban vegyítsük össze a zabpehelylisztet, a búzasikért és a sütőport, majd forgassuk egybe a kefires keverékkel. Kezdjük el gyúrni, közben apránként öntsük hozzá a vizet, annyit, amennyivel összeáll a tészta. Ekkor vágjuk négy egyenlő részre, majd nyújtsuk fél centiméter vastag körökre.
Egy serpenyőben forrósítsunk kókuszzsírt, süssük meg 2-3 perc alatt a lángosokat.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors