Laktató, fűszeres falafelgolyók – Könnyű nyári vacsora kevés kalóriával

falafelcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A csicseriborsóból készült zöldségfasírtot először Egyiptomban készítették, ahol ma is nagyon kedvelt fogásnak számít.

A falafel Izrael egyik nemzeti étele, amit böjt idején előszeretettel fogyasztanak, de nem csak a Közel-Keleten rajonganak az ízletes zöldséggolyókért, napjainkban is népszerű street food, a vegetáriánusok körében is nagyon kedvelt pitával és fűszeres mártogatóssal fogyasztva.

A zöldségfasírt csicseriborsóból készül, de kerülhet mellé sárgaborsó és lóbab is, fűszerek közül pedig a római kömény és a koriander használata kötelező. Természetesen a megszokott hagyományos receptek mellett rengeteg új változattal lehet találkozni - érdemes kísérletezni, mi kerüljön a csicseriborsó mellé, például cukkinivel és brokkolival készítve nagyon finom és egészséges lesz. Attól pedig egyáltalán nem kell tartani, hogy száraz lesz a fasírt, a brokkoli és a cukkini együtt puhul olaj és vaj keverékén, csak utána adjuk a csicserihez, így készítve sokkal szaftosabb lesz a zöldséges golyó.

A csicseriborsóval, ha konzervvel dolgozunk, nem lesz sok gondunk, száraz csicseri esetében legalább egy éjszakára áztassuk be a szemeket.

Zöldséges falafelgolyók

falafelct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dekagramm brokkoli
  • 20 dekagramm cukkini
  • 40 dekagramm csicseriborsó (konzerv)
  • 1 darab tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 nagy csipet római kömény
  • 1 nagy csipet őrölt koriander
  • 10 dekagramm sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dekagramm vaj
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Az 1 evőkanál olajat és az 5 dekagramm vajat felforrósítjuk, rádobjuk a feldarabolt brokkolit és a reszelt cukkinit, megpároljuk a zöldségeket, majd a csicseriborsóval, tojással, fokhagymával, zsemlemorzsával, reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel és fűszerekkel leturmixoljuk.

A masszából tetszőleges méretű gombócokat gyúrunk, amiket forró olajban aranybarnára sütünk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük