A főtt tészta legjobb állapota az al dente - Így érheted el

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világon a magától értetődő dolgok tudják a legnagyobb vitákat és kérdőjeleket generálni. Így van ez a tésztafőzéssel is, amit eleinte nem is értettünk, hogy miért kell megmutatni: tésztát főzni mindenki tud. Vagy nem.

Ahogy roppant elmésen meg is jegyzem a videó elején, a tésztafőzéshez két dolog kell: tészta és víz. Aztán Andi figyelmeztetett, hogy kell még só, meg fazék, és végül nem volt megállás, percekig adtuk az instrukciókat, hogy hogyan kell jól tésztát főzni, kezdve a víz forralásának a mikéntjétől egészen a szűrésig.

Amit nem mondtunk el a tésztáról, azt elolvashatjátok itt, röviden annyi, hogy vásároljatok durum tésztát, de abból is jó sokféle létezik. Ár szerint nagyjából belőhetjük, hogy melyik mire lesz képes, szóval, ha megtehetjük, ne a legolcsóbbat válasszuk, habár a hétköznapokon a legdrágább sem tűnik észszerű választásnak több ezerért, tekintve hogy liszt és víz van benne csak. Ha még ennél is többet szeretnétek tudni a tésztákról, akkor olvassátok el Andi remek összefoglalóját.

tesztafozes

Tésztát tehát bő, forró, lobogó, sós vízben főzünk. Olajat nem kell beletenni, nem fog összetapadni, bár az elején érdemes szétválasztani a tésztaszálakat - ezt a legegyszerűbben keverés által érhetjük el, jé.

A főtt tészta megfelelő állapota az al dente, ami azt jelenti, hogy nem mállik szét a szájban, hanem harapni kell. Mi így szeretjük, Andiék így szeretik, az olaszok így fogyasztják, te viszont a saját konyhádban azt csinálsz, amit akarsz. Egyszer azért próbáld ki így is, hátha pont ez fog neked is beválni.

Hogy mikor van kész a tészta, azt elvileg a csomagoláson is elolvashatjuk, a gyakorlatban azonban érdemes kóstolgatni, vagy ha már vérprofi vagy, akkor nem olvasod ezt a cikket kevergetés közben érzed a fakanállal, hogy mi újság.

A megfőtt tésztát nem kell leöblíteni szűrés után, ugyanakkor érdemes hideg vizet csorgatni párhuzamosan a mosogatóba, hogy a felcsapó gőz nehogy balesetet okozzon.

A videóban sokkal érdekesebben mutatjuk meg mindezt, nézzétek!

Ezt is szeretjük