Friss, ropogós saláta 1 hét után is: ezzel a trükkel biztosan nem szottyad össze
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Sokszor előfordul, hogy veszek egy nagy fej salátát, de nem fogy el az egész, a maradék pedig 1-2 nap után fonnyadt hulladékként végzi. El lehet ezt kerülni?
A zöldek sokszor okoznak nekem fejtörést. Nagyon szeretek salátákat készíteni, legyen szó tonhalasról, cézárról, tojásosról vagy bármilyen másról, de ritkán készítek akkora adagot, hogy egy egész fej salátát összevagdossak hozzá.
Ilyenkor a megmaradt fél salátafej a hűtőbe kerül, de sajnos elképesztően gyorsan összeesik, elszíneződik és használhatatlanná válik. Van valamilyen gyors és egyszerű trükk a zöldek frissen tartására?
Szedjük szét
Első lépésként szedjük szét a salátát levelekre vagy akár apró darabokra, ne egészben tegyük el. Ez bármilyen zöldsaláta lehet, akár a kész, csomagolt verziók is, azokat se hagyjuk benne a műanyag zacskóban vagy dobozban.
Legyen száraz
Fontos, hogy a levelek, amennyire csak lehet, szárazak legyenek, úgyhogy ha megmostuk a fel nem használt leveleket, akkor hagyjuk, míg lecsöpögnek és teljesen megszáradnak. Akár salátacentrifugát is használhatunk a folyamathoz.
Készítsünk elő egy nagy tálat
Vegyünk elő egy nagy műanyag vagy üveg tálat, a lényeg, hogy kényelmesen elférjen benne a saláta, ne legyenek nagyon összezsúfolva benne a levelek.
Papírtörlő
Tegyünk egy darab papírtörlőt a tál aljára, majd adagoljuk rá a saláta felét. Erre kerüljön ismét papírtörlő, a tál nagyságától függően tegyük rá, a lényeg, hogy mindenhol befedje a zöldeket. Mehet rá a saláta másik fele, majd fedjük be a tetejét is papírtörlővel. Azért jó ez a módszer, mert a levelekben lévő nedvesség nem a salátát fogja eláztatni és megfonnyasztani, hanem az összeset be fogja szívni a papírtörlő.
Légmentes lezárás
Ha készen vagyunk, légmentesen zárjuk le a tálat. Ha olyan műanyag edényt használtunk, aminek van teteje - ez a lehető legjobb megoldás -, akkor azzal, ha nincs, akkor szorosan zárjuk le alufóliával vagy folpackkal. Tegyük a hűtőbe, akár egy hét múlva is ropogós és friss lesz.
+1 Ha egészben tárolnánk a salátát
Ha egész fejes salátát vettünk, amit végül nem használtunk fel, egy egyszerű módszerrel frissen tarthatjuk. Állítsuk a fejes salátát kevés vízbe úgy, hogy a szárát ellepje, ha így tesszük a hűtőbe, sokáig friss és zsenge marad.
Fotó: Getty Images