Ne öntsd ki a krumpli főzővizét: levesek és mártások készítésénél is hasznát veheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A krumpli főzővize tele van értékes tápanyagokkal és ízekkel, ezért vétek lenne kiönteni, főzés során még bőven hasznát lehet venni.
Érdemes a nagymamáktól tanulni, hisz mindenhez értenek, mindig el lehet lesni tőlük valamilyen okosságot, amelynek hála sokkal élvezetesebb lesz a sütés, főzés, még a legegyszerűbb praktikák is csodát tesznek az ételekkel.
Elődeink nem a divatnak hódoltak, egyszerűen nem volt ínyükre a kuka száját etetni, mindent igyekeztek újrahasznosítani, még a zöldségek, tojás és a tészta főzővizét sem öntötték ki, hanem okosan felhasználták. A tészta főzővizével, hála a gasztroműsoroknak, ma már szinte mindenki szívesen főz.
A burgonya főzővizét sem szabad kiönteni. Gondolj csak bele, legyen szó krumplipüréről, rakott krumpliról, gnocchiról, a burgonyát mindig elő kell készíteni, bő vízben megfőzni. Az értékes levet sok háztartásban a mosogatóba öntik, pedig a krumpli főzővize tele van értékes anyagokkal és ízekkel.
Mártások és raguk
A tészta főzővizéből szinte mindig félretesz az ember egy-két merőkanállal, mert a szószba mindig jól jön egy kevés. Ez a krumpli főzővizére is igaz, keverheted mártásokba, ragukba, hisz a krumpliban található keményítő belefő a lébe, így természetes sűrítőanyagként funkcionál.
Kenyérsütés
Mitől is lesz foszlós a házi pékáru, legyen az zsemle vagy vekni? Például a krumpli főzőlevétől. Sokkal puhább lesz, jobb állagot ad az otthon készült pékárunak.
Levesek és főzelékek
A leszűrt lé bátran kerülhet bármilyen levesbe, sokkal ízletesebb lesz tőle, még a legegyszerűbb zöldséglevest is feldobja. A legjobban krémlevesekbe illik, érdemes brokkoli-, fokhagyma- vagy sütőtökkrémlevesbe csempészni. Keményítőtartalma miatt főzelékek sűrítésére is lehet használni.
Mire lehet még használni?
Házi kedvencek száraz tápjába is keverhető, ha a kutya vagy a macska nem szereti az eledelt, a krumpli főzővizével kívánatosabbá teheted számára. Akkor is ajánlott az állateledelhez adni, ha kis barátod fogproblémával küzd, úgy könnyebben tudja elfogyasztani az ételt.
Ezüst fényezésénél is kipróbálhatod, rakd az ezüstöket a kihűlt lébe 10 percig, hagyd benne állni, majd súrold meg és vedd ki, az eredmény szemmel látható lesz.
Szobanövények öntözésénél is használhatod, kiváló tápoldat, de csak akkor, ha a vízbe nem került só. A krumpli főzővizében található tápanyagok jót tesznek a növénynek, segítik a fejlődésben.
Nem csak a krumpli, tojás vagy a tészta főzővizét érdemes újrahasznosítani, a csülök főzőlevére is szentelj figyelmet. Az ízgazdag léből ínycsiklandó bableves készülhet, de mártásokba keverve is ki lehet próbálni.
Fotók: Getty Images