Maradékmentő ötletek: mutatjuk, mit kezdhetsz a megmaradt főtt hússal vagy rizzsel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A hűtőben megbújó maradék egy idő után a kukában landol, pedig egy kis kreativitással új finomságokat lehet készíteni az előző napi vacsorából, mutatjuk, mit lehet kezdeni a megmaradt étellel.
Ahol mindennap főtt étel készül, ott maradék is van. A megmaradt fogás a hűtőben végzi, hátha másnap elfogyasztja majd valaki a családból, ha viszont mégsem, pár nap után a kukában landol.
A pazarlást érdemes elkerülni, persze nem mindig egyszerű, ha a család finnyás, akkor nehéz feladat a maradékmentés. Még az olyan nagy kedvenc, mint a rántott hús is a kukában végezheti, ha a bepanírozott húst a hűtőbe rejted. A maradékot másnap zsemlébe teheted, de melegszendvics is készülhet belőle, azonban tény és való, hogy a rántott hús frissen sütve az igazi. Az alább összegyűjtött ételeket viszont bátran felhasználhatod másnap is.
Mi történik akkor, ha főtt hús, köret, esetleg bolognai ragu marad a családra? Lehet, hogy nem fog elfogyni, ha viszont újragondolod a maradékot, nyert ügyed van. Most adunk pár ötletet, miként tudsz újat tenni az asztalra.
A bolognai ragu nem csak tésztával finom
A bolognai spagetti nagy kedvenc - ha másnapra maradna ragu, az is jó megoldás, ha egyszerűen főzöl hozzá tésztát, egybekevered a szósszal és az asztalra teszed. Ha azonban változatosabb formában tálalnád, akkor a ragut használd melegszendvicskrémnek vagy simítsd pizzatésztára, jó sok sajttal megsütve. Meleg, finom vacsorát készíthetsz így, amit imádni fog a család.
A rizs sokoldalúsága
Rizsből sokféle izgalmas köretet lehet készíteni, ennek ellenére nem nevezhető nagy kedvencnek. Gyakran előfordul, hogy marad belőle, a maradék pedig szinte biztos, hogy repül a kukába. Mit lehet tenni, hogy ezt elkerüld? Ha nagy adag készült belőle, akkor gondold újra és készíts belőle olasz rizsgolyót. A maradékot tojással, liszttel, fűszerekkel, sok sajttal, esetleg sonkával dolgozd egybe, formálj belőle golyókat, forgasd őket zsemlemorzsába, majd süsd aranybarnára bő olajban. Így már biztos, hogy elfogy a rizs.
A maradék tejbegrízzel mit lehet kezdeni?
A tejbegríz csak melegen finom, ha azonban túl sokat készítettél, a maradékot simítsd sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára, fedd le és tedd a hűtőbe. Másnap a hideg grízt vágd kockákra, panírozd be, majd bő olajban süsd ki. A rántott tejbegrízt kínálhatod baracklekvárral vagy fahéjas porcukorral.
Főtt hús
A maradék főtt húsból nagyon sok ízletes étel hozható ki. Ledarálva, jól megfűszerezve fasírt vagy krémes kence, sőt, még hortobágyi palacsinta is készülhet belőle. Az egyik legfinomabb újragondolásban a maradék hús ledarálva vagy kis darabokra vágva tócsniba kerül, kiadós és nagyon finom lesz így a felturbózott krumplis lepényke.
Azt is megteheted a hússal, hogy vékonyan feldarabolod, majd krémsajttal és reszelt sajttal, illetve sült baconkockákkal egybekevered, a masszát pedig nagy kagylótésztába vagy cannelloniba töltöd, besamelmártással borított hőálló edénybe teszed, sok sajttal megszórod, majd pirosra sütöd.
Ha még több maradékmentő ötletre vagy kíváncsi, akkor olvasd el, mit lehet kezdeni a krumplipürével, szikkadt kenyérrel, kaláccsal vagy a hulladéknak gondolt zöldségek leveleivel.
Fotók: Getty Images