Muslicainvázió a konyhádban? 4 bevált praktika, amivel száműzheted őket

mcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tombol a nyár, a melegben nincs is jobb, mint hideg italokat és gyümölcsöket fogyasztani, azonban ezek a finomságok nem csak az embereket vonzzák, a muslicák csapatostól képesek rárepülni.

Az egyik legkellemetlenebb dolog nyáron a muslicainvázió, a szárnyasok előszeretettel lepik el a konyhát, még akkor is, ha az patyolattiszta, elég, ha a konyhaasztalon marad néhány percig az édes dinnye, aztán jönnek is a hívatlan vendégek.

Korábban már írtunk róla, hogy miért is fontos, hogy a konyhád ragyogjon a tisztaságtól, az egyik nyomós érv, hogy így a bogarak sem fognak meglátogatni, ettől függetlenül sajnos mégis előfordulhatnak a hívatlan látogatók a konyhádban. A hangyák, csótányok, muslicák örök ellenségek, jelenlétükre senki nem vágyik.

A muslicák nyáron szeretnek csoportosan felbukkanni, imádják az édes, lédús gyümölcsöket, ezért nagyon fontos, hogy jól tárold a nyár csemegéit. Ilyenkor a befőzés is gyakori, ami a muslicáknak külön öröm. Ha egyszer megszállják a konyhát, hosszú időre megkeserítik az ember életét. A muslica, más néven gyümölcslégy az erjedő gyümölcsön képződő gombákkal és baktériumokkal táplálkozik, szereti az édes aromát és a meleg, párás időt, ez a szaporodásuknak is kedvező. A nőstény naponta akár nyolcvan petét is lerakhat, szóval tényleg nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Nem csak a konyhában, a szabadban is találkozhatsz velük, elég világosabb színű ruhában sétálni, rád repülnek.

mct1

A védekezés történhet rovarirtószerekkel, de akár természetes módon is elűzheted őket plusz pénzkidobás nélkül. Ne aggódj, segítünk, elmondjuk, szerintünk hogyan lehet megszabadulni a szárnyasoktól.

Ne hagyj elöl gyümölcsöt

Az édes a gyengéjük, ezért mindig tárold helyesen a gyümölcsöket, takarítsd le a maradékot. Ha például dinnyét szeleteltél a konyhapulton, biztos, hogy kerül gyümölcslé a vágódeszkára, mosd át, a gyümölcshéjat dobd a kukába, a szemetet pedig ne őrizd a lakásban, pár órán belül vidd le, így még véletlenül sem buliznak majd a gyümölcsök maradékai közt a muslicák.

mct5

Ha már a gyümölcs a mindenük, fogj egy műanyag tálat, tegyél bele gyümölcshéjat, magot, majd fedd le a tálat, fúrj rá apró lyukakat és várj egy kicsit. Rövid időn belül a muslicák berepülnek a maradványokhoz, de ki jönni nem tudnak.

Takarítás, takarítás

A rend a lelke mindennek, ezt mindenki tudja, de a muslicák esetében tényleg légy résen. Ne hagyj kint romlandó gyümölcsöt, gyakran töröld át a konyhapultot mosogatószeres vízzel, a padlót is mosd fel és ahogy már említettük, a szemetet is gyakrabban vidd le a megszokottnál.

mct6

A mosogatótálca és a lefolyó tisztításáról se feledkezz meg, szeretnek a lefolyó csövében megbújni, ezért érdemes azt is átmosni, tisztítószert vagy mosogatószert leönteni rajta.

Almaecet

Az almaecet igazi csodaszer, rengeteg mindenre jó, segít a fogyásban, javítja az anyagcserét, hasznát veheted a szépségápolásban és még a muslicák elleni harcban is hatásos. Amire az almaeceten kívül szükséged lesz, az egy üres üdítős- vagy ásványvizes palack, ebbe önts körülbelül 2 deciliter almaecetet, utána zárd le az üveg száját, az oldalára fúrj apró lyukakat, így a muslicák be tudnak repülni, vonzza őket az illat, de ki már nem tudnak jönni. Az almaecet mellé pár csepp mosogatószer is kerülhet.

mct2

Bor

Ugyanúgy kell alkalmazni, mint az almaecetet. A bor aromáját is szeretik, a nedű pedig a vesztüket okozza.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük