Égetett cukrot készítesz? Így tisztítsd meg utána a lábast

egetett-cukor
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hogyha készítettél már dobostortát, vagy bármilyen olyan süteményt vagy főételt, amihez karamellizált cukorra volt szükséged, neked is biztos fejtörést okozott, hogyan tisztítsd meg utána a lábost.

Az égetett cukor eltüntetése elsőre egyáltalán nem tűnik hálás feladatnak, pedig a megfelelő módszerrel nem olyan bonyolult.

Kétféle sütikészítő létezik a világon: az egyik, aki retteg a cukorral bevont fazekak és serpenyők kitakarításától, a másik, aki már tudja a tökéletes megoldást a cukorbevonatos probléma gyors orvoslására. Segítünk abban, hogy te a második csoportba tartozz.

Karamella minden mennyiségben

A 100 fok felett ragadóssá váló, nyúlós cukor, amilyen gyorsan folyékonnyá válik, pont olyan gyorsan köt is bele a lábosba. Percek alatt képes kihűlni, fényes és csillogó, szinte üveghatású maradványokat hagyva maga után.

egetett-cukor

Mindez gyönyörű látvánnyal töltheti el a szívedet, ám ha arra gondolsz, hogy ezt most neked kell belőle kitakarítanod, a mosolyod már valószínűleg nem lesz ennyire őszinte.

Az eltávolítás módja

Az égetett cukor eltávolításának módjai között a nyers erő nem szerepel, hiszen azzal csak saját magadat fárasztod ki, illetve az edényt teszed tönkre feleslegesen.

Forralj vizet az edényben

A leghatékonyabb tisztítási mód, ha egyszerűen vizet öntesz a cukros lábasba, és azt felforralod. Mire a víz forrni kezd, a megkeményedett cukor nagy része szépen felolvad és elválik a lábas falától. Ebben az állapotában már könnyűszerrel, de persze óvatosan, ki tudod önteni a lábasból a cukros vízzé vált karamellizált cukor maradványait.

egetett-cukor

A krémek varázslatos ereje

Hogyha már nagyon profi vagy a vízforralásos módszerben, és szeretnél egy magasabb szintre lépni, úgy a másik technikát is érdemes kipróbálnod.

Ehhez nincs más dolgod, mint a leégett cukorhoz valamilyen más folyadékot adni. Például tejet, kávét vagy tejszínt is akár, és ezzel együtt, lassú tűzön felmelegíteni a lábast. Ezzel egy nagyon finom karamellkrémet kapsz, amit szinte bármihez felhasználhatsz. 

egetett-cukor

Ez a trükk különösen jól jöhet főzött pudingokhoz, krémekhez, fagylaltokhoz és még panna cottához is. Ráadásul pazarlásmentes is, hiszen amit vízzel feloldva beleöntenél a lefolyóba, azt a krémes főzés esetében megmented és újrahasznosítod.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon