6 trükk zöldség- és gyümölcspucoláshoz: így csináld gyorsan és hatékonyan

pucolasi-trukkok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A konyhában mindig elkélnek az új és praktikus ötletek arra vonatkozóan, hogy miként lehetne felpörgetni például a zöldség- és gyümölcspucolást? És persze melyik háziasszony ne örülne annak, ha egy olyan ötlettel lehetne gazdagabb, ami esetleg kevesebb koszolással és takarítással jár utána?

Megszámlálhatatlan azoknak az ötleteknek a száma, amiket akár a szüleinktől vagy nagyszüleinktől, akár az interneten látunk naponta szembejönni arra vonatkozóan, hogy miként tudnánk időt és energiát spórolni magunknak sütés és főzés közben.

Nos, most mi is felkutattunk néhány igazán hasznos ötletet, amelyek a régi és az új, influenszerek által áthatott világból egyaránt hasznunkra lehetnek.

Ha nincs kéznél hámozó, jó a dörzsi is

A krumplit és a sárgarépát a dédszüleink, de még sokunk nagyszülője is, nem holmi puccos hámozóeszközzel pucolta meg, hiszen az első használható, egyenes hámozót csak 1928-ben találta fel a francia Victor Pouzet. Ennek a modellfrissítésére aztán majdnem 20 évet kellett várni: 1944-ben a svájci Alfred Newecserza feltalálta a dupla pengés változatot, 1953-ban pedig Svédországban kifejlesztették a forgópengés hámozót is.

pucolasi-trukkok

Visszatérve az eredetileg kiskéssel történő, egyébként nagyobb anyagveszteséggel járó, hámozós technikához, biztosan sokan láttuk gyerekkorunkban, amikor a nagyi késsel hámozta a zöldségeket. Nos, ezt is lehetett még cifrázni, ha valakinek nem volt elég ügyes a keze, vagy nem volt kéznél hámozó: egy mosogató- vagy fém dörzsölőszivaccsal is könnyedén megtisztíthatók a puhább héjú zöldségek, mint a répa, a paszternák és a krumpli. Ezzel a módszerrel pedig sokkal kevesebb alapanyag megy kárba is.

pucolas

Taktikai kivipucolás

A kivit is lehet gyorsan és okosan pucolni, főleg, ha nincs hozzá hámozó. Ehhez csupán egy keskenyebb nyakú üvegpohárra van szükséged.

A kivit félbe kell vágni, majd a felezett kiviket egyesével a pohár széléhez illeszteni úgy, hogy a pohár pereme a kivi húsa és a héja között legyen, majd egy határozott mozdulattal, mintha késnek használnánk a pohár peremét, lehúzni rajta a kivit. Ráadásul, ha jól csinálod, a kivi rögtön a pohárban landol, így nem levezed össze vele a konyhapultot. Ha villogni szeretnél ezzel a technikával az ismerőseid előtt, akkor pezsgős- vagy borospohárral is kipróbálhatod.

A dióbelet is lehet tovább pucolni

Talán kevesen tudják, hogy a dióbelet meg lehet pucolni. Nekünk pedig van egy kiváló tippünk rá, hogyan ne legyen ez egy kínszenvedés: a dióbél héját könnyen el lehet távolítani, ha serpenyőben kicsit megpirítod, aztán megdörzsölöd konyharuhával.

pucolasi-trukkok

Sült padlizsán vs. fólia

A padlizsánkrémhez megsütött padlizsán húsát kanalazás helyett úgy is ki tudod belőle szedni, ha frissen tartó fóliába tekered a padlizsánt, az egyik végét levágod, és kifacsarod belőle a krémes húst. Így sokkal kevesebb pepecseléssel és koszolással jár, ráadásul gyorsabb is, mint a hagyományos, felvágós, kikanalazós verzió.

Fokhagymapucolás befőttesüveggel

A fokhagyma megpucolására számtalan módszer létezik. Próbáld ki úgy, hogy egy befőttesüveg alá teszel egy egész fej fokhagymát, majd az üvegre ránehezedsz és két kézzel, mintha egy vázát billegtetnél, nyomod addig az üveget, amíg a fokhagyma gerezdjeire szét nem esik. Ezután a gerezdeket tedd bele a befőttesüvegbe, zárd le, majd jól rázd össze, mintha csak egy koktél shakerét ráznád fel. Így a fokhagymagerezdek le fogják dobni a héjukat, és már tudsz is velük dolgozni.

pucolasi-trukkok

Meztelen tojások

Ha nem akarsz sokat vesződni a keményre főtt tojások megpucolásával, akkor tedd őket egy jól zárható dobozba, vagy egyesével egy befőttesüvegbe, önts rá hideg vizet, majd rázogasd össze alaposan. Utána a tojások héja szinte leolvad majd a tojásról.

Plusztipp, hogy a tojás héja se menjen kárba:

A tojás héja kiszárítva remek tápanyagforrása lesz a növényeknek. Több más vitamin és ásványi anyag mellett a kalcium is fontos a növények számára, hogy azok sejtfalai zavartalanul fejlődhessenek. Éppen ezért a kalciumban gazdag tojáshéjat ne a kukába dobd, hanem zúzd össze, és ősszel, illetve tavasszal keverd bele a virágföldbe. A tojáshéj lassú bomlása folyamatosan táplálni fogja a növényeket, azok gyökerein keresztül.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon