Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Ropogós
Skandináv forró ital az ünnepekre: rengeteg illatos fűszerrel készül
Csokiba mártott, kókuszos sündisznók: könnyű, omlós aprósüti az ünnepekre
Tejszínes, sütőben sült brokkoli: sok sajt pirul rajta
Narancsos-levendulás trüffel: ínyenc nasi az ünnepi időszakra
Almás, hagymás sertésszelet: egyszerűen készül az ízletes fogás
Meglepő, de semmi esetre sem mulatságos, hogy bizony az alufólia nem csak csomagolásra való. Tudtad, hogy amellett, hogy az ételmaradékokat segít frissen tartani, tisztításra is használhatod a konyhában?
A konyhában minden praktikát meg kell fontolni, hiszen sosem tudhatod, hogy éppen mi olyan kerül a kezedbe, amit kidobnál, pedig még hasznos lehet. Pontosan ilyen az alufólia is, amiből, biztosan veled is megesett már, hogy többet téptél, és a hulladékot a szemétbe akartad dobni. Ne tedd!
Piszkos edények és serpenyők
Ezeknek a tisztítására olykor tényleg mindent be kell vetni. Hogyan kerül a képbe az alufólia? Nos úgy, hogy ha egy darab fóliára teszel egy kis mosogatószert, majd azzal együtt kezded súrolni az odaégett foltokat az edényeken, úgy olyan eszközt hozhatsz létre, mintha csak egy súrolós, durva mosogatószivacsot használnál.
Viszont légy óvatos, mert ezt a módszert csak az öntöttvas és rozsdamentes fazekak, lábasok és serpenyők tolerálják. Ha más típusú tapadásmentes edényen használod, akkor könnyedén felsértheted az adott edényen lévő védőbevonatot.
Sütő
Sütéskor bizonyára te is használsz a tepsihez valamilyen bélelőanyagot, például sütőpapír, alufólia stb. Arra azonban még biztosan nem gondoltál, hogy a sütő belsejét is alufóliával tisztítsd meg.
Ahelyett, hogy ipari vegyszerekkel esnél neki, próbáld meg inkább alufóliával ledörzsölni az odaégett ételmaradékot. Így lényegesen jobb esélyekkel indulsz, és bónuszként a fóliát a sütő üvegajtajára is használhatod, persze csak óvatosan!
Üveg sütőedények
A hőálló üvegedények, hőtartó hatásukat tekintve, sokkal jobbak, mint a fémek. Éppen ezért érdemes olyan ételeket készíteni üvegedényben, amelyeknek a melegét sokáig szeretnéd megőrizni.
Az üvegedényeknek viszont nagy hátránya, hogy az élelmiszer-maradványok könnyebben ráégnek. Például egy jó rakott krumpli vagy valamilyen tejföllel, sajttal sült étel. Ezektől aztán hosszas sikálással és áztatással tudsz csak megszabadulni. Itt jön a képbe az alufólia! Ugyanis, ha cseppentesz rá egy kis mosogatószert, sokkal könnyebben le tudod takarítani vele az odaégett ételmaradékokat, főleg a sarkoknál és a peremeknél.
Grillrácsok vagy sütőrácsok
A grillezőkhöz ma már számtalanféle grillkefét gyártanak, amelyek csodálatosan lesúrolják az ételmaradékokat a grillrácsról.
Ezek azonban apró, hegyes fémdarabkákat is hagyhatnak maguk után, amelyek könnyedén belekerülhetnek az ételbe. Ha legközelebb alaposan meg szeretnéd tisztítani a grill- vagy a sütőrácsot, ragadj meg inkább egy darab alufóliát, így elkerülve, hogy fémdarabok kerüljenek a frissen sült húsra.
Fotók forrása: Getty Images