3 tipp, amitől a hideg vaj kenhetővé válik: pillanatok alatt puha lesz

kenheto-vaj
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Milyen bosszantó tud lenni, mikor a reggeli kalácsra vajat szeretnénk kenni, vagy süteménykészítésnél puha vajra van szükség, de ami a rendelkezésre áll, az fagyos, kőkemény.

A vaj lágyítására többféle trükköt lehet kipróbálni. Egyes praktikáknak idő kell, ilyen, ha a hűtőből kivett vajat hagyod, hogy a konyhapulton magától kiolvadjon. Ha azonban gyorsan kell a jól kenhető puha vaj, más trükköket kell alkalmazni.

Ilyenkor sokan a mikrónak szavaznak bizalmat, vagy a jó öreg meleg vizes trükknek. Ennek a lényege, hogy egy pohárba forró vizet töltenek, 1 percig hagyják állni benne, majd kiöntik. Ezután a pohárral letakarják a vajat 1-2 percre, utána kenhető is. Ezzel a módszerrel ráadásul biztosan nem olvasztod meg véletlenül, ami a mikróban viszont előfordulhat. 

Vaj lágyítása ct2

Mit érdemes még kipróbálni?

  • A hideg vaj jól csúszik a reszelőn. A lereszelt vajdarabokat érdemes tányéron szétteríteni, és 1-2 percig állni hagyni. Így a vaj jól kenhetővé válik, máris lehet élvezni a reggeli vajas kalácsot.
  • A hideg vajat kockákra is vághatod, lehetőleg minél kisebb méretűre, így sokkal gyorsabban fog megpuhulni szobahőmérsékleten.
  • A vajat sodrófával is puhíthatod, ehhez a tömböt tedd két sütőpapír közé, majd kezdd el nyújtani.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon