Ezekre figyelj a húsvéti sonka vásárlásánál: a termék színe is árulkodó

Húsvéti sonka vásárlásakor ezekre figyelj cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsvéti asztal éke a sonka, ez a magyar családok körében régi hagyomány. A beszerzésére azonban érdemes időt szánni, a legjobb, ha megbízható hentestől vásárolod meg.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor is Jézus feltámadására emlékezünk. Ilyenkor körbevesszük magunkat a szeretteinkkel, együtt köszöntjük a tavaszt.

A húsvéti hagyományok nagyon különlegesek, az ételek is nagy jelentőséggel bírnak. Ilyen a tojás, a bárány, a sárgatúró vagy a sonka. Utóbbi a húsvéti asztal egyik kötelezője, melynek az elkészítése nem nehéz, mégis érheti kellemetlen meglepetés az embert.

Hogy biztosan tökéletes legyen a sonka, már a vásárlásnál figyelmesnek kell lenned, majd az elkészítésére kell koncentrálnod. Ne félj, ehhez is kapsz ötleteket alább, mutatjuk, hogy készül a tökéletes húsvéti sonka.

Húsvéti sonka vásárlásakor ezekre figyelj ct1

A régi időkben (hagyományosan készítve), a téli disznóvágást követően a sonkát sózással, füstöléssel és pácolással tartósították, majd húsvétkor, nagyböjtöt követően került az asztalra.

Sokféle sonka közül lehet választani, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A finomságot megbízható hentestől érdemes beszerezni, akitől a tárolást illetően és az elkészítésről is kérhetsz tanácsot. Persze boltokban is bő a választék, igaz, úgy nehezebb eldönteni, hogy a vákuumos vagy a kötözött sonka kerüljön a kosárba.

Húsvéti sonka vásárlásakor ezekre figyelj ct2

Amire figyelni kell

  • Ha boltban vásárolsz, akkor az első és legfontosabb, hogy figyelmesen áttanulmányozd a címkét, a csomagoláson minden fel van tüntetve. Kiderül,  hogy hőkezelt, nyers, füstölt vagy formázott a sonka.
  • A címkén az is fel van tüntetve, meddig jó a sonka: ha el van mosódva a dátum, akkor ne tedd a kosárba.
  • A csomagoláson a pácolási eljárás és az ár is látható: az olcsóbb, gyorspácolt termék nem veheti fel a versenyt a hagyományos eljárással készült sonkával, amelyet füstöléssel tartósítanak, így tovább eláll.
  • Félbevágott sonka esetében egyszerűbb a dolgod, vizsgáld meg a színét. A sötétebb színű valószínűleg hagyományos eljárással készült, de a túl sötét sem jelent jót, nem kizárt, hogy a sonka száraz. A szín alapján ítélve akkor jó a sonka, ha bordós, sötét rózsaszínes, nem látható rajta véraláfutás.
  • A fóliázott sonkánál érdemes megnézni, van-e nedvesség a hús körül. Ha túl vizes, akkor nem lesz ízletes.
  • Ha sérült a sonka csomagolása, ne vedd meg.
  • A sonka tapintása is lényeges. Az a jó, ha van tartása, nem puha. A hagyományos parasztsonka kemény, ez a legfinomabb és a legdrágább is.  
  • Bőrös sonka esetében fontos, hogy a felülete tiszta legyen, ne legyen rajta szőr.
  • Ha igazán ízletes sonkát szeretnél, akkor nyers, keményfán füstölt terméket válassz.

Ha megvan a tökéletes sonka, akkor így készítsd el tökéletesre!

Húsvéti főtt sonka

főttsonkact

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 12 szem fekete szemes bors
  • 3 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

Ha parasztsonkát vásároltunk, akkor áztassuk hideg vízbe egy éjszakára. Ha gyorspácolt, akkor nem szabad.

Másnap cseréljük a vizet, és tegyük a sonka mellé a megtisztított hagymát, fokhagymagerezdeket, fekete szemes borsot és babérlevelet, majd tegyük fel főni.

A sonka főzési ideje a súlyától függ, ha 1 kilós, akkor 1 órát (vagy picit tovább) ajánlott főzni. Kilónként egy órával érdemes számolni. 

Az elkészült sonkát hagyjuk a főzőlében kihűlni, majd utána emeljük ki és szeleteljük fel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük