Pillekönnyű vaníliás darafelfújt: régimódi édesség egyszerűen

vanilias-darafelfujt-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A darafelfújt a tejbegríz és a piskóta keveréke, ami egy jó sűrű leves után is kiváló.

A felfújtak eredetileg a francia konyha nagy kedvcei, közös jellemzőjük a könnyű, levegős tészta. Sütheted édes vagy sós változatban, és számos izgalmas töltelékkel gazdagíthatod. A sajtos, sonkás, krumplis, gyümölcsös, mákos vagy csokis mellett a búzadarás változatot is feltétlenül kóstold meg! 

Először tulajdonképpen egy sűrű tejbegrízt kell készíteni, az lesz a sütemény alapja, amit érdemes citromhéjjal, vaníliával gazdagítani, sőt, akár mazsolát is keverhetsz hozzá. A kész desszertet kínálhatod lekvárral, gyümölcs- vagy csokiöntettel. 

Egy közepes tepsiben vagy négy szufléformában is megsütheted. 

Vaníliás darafelfújt

darafelfujt

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 dl tej
  • 12 dkg búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 5 dkg vaj
  • 1 db citrom
  • 1 evőkanál vaj az edény kikenéséhez
  • 1 evőkanál kekszmorzsa az edény kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A tejet öntsük egy lábosba, és kezdjük melegíteni. Szórjuk hozzá a cukor felét, és adjuk hozzá a darát, majd főzzünk belőle sűrű tejbegrízt. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni.

Közben a tojásokat válasszuk óvatosan ketté. A sárgákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a vajjal keverjük ki, majd adjuk hozzá részletekben a tejbegrízt, és reszeljük hozzá a citromhéjat. Végül forgassuk hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. 

A szufléformákat kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg kekszmorzsával, majd egyengessük bele a grízes keveréket. Toljuk forró sütőbe, és 180 fokon süssük meg 20-30 perc alatt. Akkor jó, ha a tésztába szúrt tűt üresen húzzuk ki. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük