Hegyes erős paprika, kápia és társaik: mutatjuk, mit készíts belőlük

Paprikafajták és felhasználásuk cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paprika a magyar konyha éke: a zöldség nyersen és főve is kiváló, több fajtája elérhető, amiket érdemes felfedezni.

Pörkölt, lecsó vagy épp töltött paprika, ezen híres magyar ételek egyik főszereplője a paprika. A kedvelt zöldség fűszerként, savanyítva, nyersen, sütve, főve és grillezve is tökéletes. Kis hazánk híres a paprikáról, ha fűszerről van szó, a kalocsai a befutó, de a hegyes erős és a tv-paprika is nagyon népszerű.

A paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, kezdetben dísznövényként termesztették. Magyarországon a 18. században terjedt el, vált a magyar konyha fontos résztvevőjévé.

Finom íze mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a paprika nagyon egészséges, bővelkedik C-vitaminban, B6-, E- és A-vitamin is található benne, érdemes mindennap fogyasztani. A paprika színanyagai antioxidáns hatással bírnak, amelyek jó hatással vannak a szervezetre.

Paprikafajták és felhasználásuk ct4

A piacon és a boltokban is beszerezhető, sokféle színben, méretben és ízben kipróbálható. Van, amelyik édes zamatával ejt rabul, és van olyan is, amit csípőssége miatt kedvelnek. Mutatjuk, melyek a legnépszerűbb fajták, amit bármikor beszerezhetsz és kipróbálhatsz.

Tv-paprika

A roppanós zöldség egész évben beszerezhető, piacon és boltokban is. Nevét sokan megmosolyogják a tv miatt, ami egyfajta jelölés, elárulja, mire való ez a paprika. A tv ugyanis a tölteni való rövidítése.

Jólesik nyersen ropogtatni, elfér salátában és szendvicsben is, és főzésre is kiváló. Ebből a fajtából készül a magyar konyha nagy kedvence, a töltött paprika és a lecsó is. A tv-paprikát savanyítani is ajánlott, a káposztával töltött csemege is ebből a fajtából készül.

Paprikafajták és felhasználásuk ct2

Hegyes erős paprika

A hegyes erős paprika kedvelt szereplője a hazai konyhának. Aki bírja a csípőset, nyersen is örömmel ropogtatja, sima vajas kenyér mellé. Tüzes fajta, így óvatosan vele, aki nem bírja az erőset, az a paprika erezetét és magját távolítsa el. A hegyes erőset érdemes pörköltbe vagy lecsóba csempészni, és még a töltött káposzta töltelékébe is belekockázhatod, jó ízt ad az ételeknek. Érdemes kipróbálni ezekben a receptekben:

Chilipaprika

A chilipaprika a tüzes fajták egyik legismertebb változata, amely beszerezhető enyhén vagy épp nagyon csípősen. A chilipaprikából sok minden készülhet, őrölt fűszer, pehely, szószok, különleges lekvárok. A pikáns ízek kedvelői bármilyen ételhez hozzáadhatják, az egyszerű tojásrántottát, leveseket, szaftosabb fogásokat is feldobja, és még a rántott hús bundájának is jót tesz.

Paprikafajták és felhasználásuk ct3

Jalapeño paprika

A jalapeño paprika egy chilifajta, ami zöld színben kapható. Az íze csípős, salátákba, szószokba, pizzára és ragukba is kerülhet. A jalapeñót savanyítva is érdemes kipróbálni, és tört változatban is beszerezhető. A tört jalapeño különböző fogásokba is kerülhet, ragukba vagy rántott hús bundájába. Érdemes kipróbálni ezekben a receptekben:

Cseresznyepaprika

A vidéki konyhák régi kedvence, gyakran díszítőelemként szolgált, a paprikát felfűzve szárították és tárolták. A cseresznyepaprika íze csípős, levesekbe és húsos ételekbe szokás tenni, persze csak annak, aki szereti a tüzes ízeket. A cseresznyepaprikát savanyítva is be lehet szerezni.

Paprikafajták és felhasználásuk ct5

Kápia paprika

A piros színben kapható paprika szintén nagyon kedvelt fajta. Az íze kicsit édes, állaga a hegyes erőshöz hasonlít. Van, aki nyersen szereti fogyasztani, de ez a paprika főve és grillezve a legjobb választás, grillszezon idején mehet a forró rácsra. Érdemes vele feldobni a hagyományos töltött paprikát, de akár túróval vagy sajttal töltve, sütőbe tolva is kipróbálhatod. Ebből a fajtából készül a legjobb sültpaprika-krém, lecsóba is bele lehet karikázni, és olajban eltéve is nagyszerű.  Érdemes kipróbálni ezekben a receptekben:

Kaliforniai paprika

A vastag húsú paprika többféle színben érhető el: piros, zöld, sárga vagy narancssárga. A kaliforniai paprika az Egyesült Államokban és Mexikóban is nagyon kedvelt paprikafajta. A harang formájú zöldség íze édeskés, de színenként változik a zamata, a zöld például már nem annyira édes.

A kaliforniai paprika nyersen és főve is finom. Gusztusos saláták készíthetők belőle, szendvicsben is elfér. A vastag húsú zöldség feldobja a ragukat, szaftosabb fogásokat, tölteni és grillezni is lehet.

Paprikafajták és felhasználásuk ct1

Vásárlás és tárolás!

Hagyatkozz az érzékszerveidre! Nézd meg alaposan a paprikákat, mindig a fényes, sima felszínűt válaszd. Fogd meg, a puha darabokat kerüld! Persze, ha épp a puha, kicsit ráncosabb paprika olcsóbb a boltban, és még aznap felhasználod lecsóba, akkor a kosaradba teheted.

A zöldséget száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. Hűtőben is elfér, főleg akkor, ha frissen tartó rekesszel is rendelkezik a masina. Arra azonban ügyelj, hogy mosatlanul tedd el, csak használat előtt mosd meg a zöldséget.

Régimódi mamaféle töltött paprika

tpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 bögre rizs
  • 1 darab tojás
  • 6 darab tévépaprika
  • 100 g finomliszt
  • 8 dl víz vagy alaplé
  • 400 g sűrített paradicsom
  • 4 szál zeller zöldje
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst tegyük keverőtálba.

A hagymát kevés olajon vagy zsíron dinszteljük üvegesre, várjuk meg, míg kihűl, majd adjuk a darált húshoz.

A darált húst fűszerezzük sóval, borssal és pirosparikával, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, rizst és a tojást, majd keverjük egybe a masszát.

A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki, majd töltsük meg a darált húsos keverékkel, a maradék masszából formázzunk tetszőleges húsgombócokat.

Az olajat öntsük magas falú lábasba, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk zsemleszínűre, majd öntsük fel vízzel, keverjük hozzá a sűrített paradicsomot. A paradicsomos lébe tegyük bele a zellert, fűszerezzük sóval és borssal, utána a töltött paprikákat és a gombócokat is helyezzük bele, főzzük 45-50 percig. (Kóstoljunk meg egy gombócot, ha még nem puha a rizs, főzzük tovább.)

A töltött paprika mellé kínáljunk főtt burgonyát vagy kenyeret.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük