Egy pezsgőbár, ahol nem csak inni érdemes: fenséges ételek a Sophistóban

sophistocover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mesés helyen található a Sophisto bár, ahol az elképesztő pezsgőválaszték mellett olyan izgalmas ételeket kóstolhatsz, mint a kacsamájas zserbó vagy a körtés rizottó.

A nemrég nyílt Sophisto Champagne Bar a belváros szívében, a Szent István téren, a bazilika szomszédságában található. Elhelyezkedését tekintve is tökéletes, de nem csak emiatt érdemes betérni.

A Sophisto ideális randihelyszín, de baráti társaságok törzshelye is lehet, ha picit elegánsabb enteriőrt választanál egy koccintáshoz vagy egy finom vacsorához. A Sophisto nevében nem véletlen szerepel a „Champagne Bar”, itt megtudhatod, mi a különbség a prosecco, a champagne, a pezsgő és a cava között, és természetesen végig is kóstolhatod őket. Ha nem vagy a buborékos italok szerelmese, akkor sincs semmi gond, rengeteg, akár egyedi összeállításban is kérhető koktélkülönlegesség között válogathatsz. 

sophisto6

Az italok mellett a rövid, de annál izgalmasabb étlapban á la carte különlegességek is találhatók. A Sophisto különféle opciókat kínál, így minden helyzetre jó választás, legyen szó csajos estéről, laza pezsgőzésről vagy mennyei vacsoráról. 

Ikonikus koktélok

Pár koktélkülönlegességet nekünk is volt lehetőségünk megkóstolni, és nem mehetünk el mellettük szó nélkül.

A bisztró két ikonikus összeállítását, a Sophit és a Patriotot teszteltük le. Előbbi tonkababsziruppal, tojásfehérjével, citrussal, dióval és szarvasgombaolajjal készül, valódi ízbomba, rengeteg aroma keveredik benne, mégis elképesztően jól működnek együtt. Utóbbinak szilvapálinka az alapja, mégis azt javaslom, az is kóstolja meg, aki nem kedvelte eddig a röviditalt. Mellé szeder, áfonya, citrus, fahéj kerül, az ízek kiegészítik, támogatják egymást, kerek egészet alkotnak. Olyan komplex élményt nyújt mindkét koktél, mint egy összetett főétel, mindenképp kóstold meg őket.

sophisto2

Étterem is egyben

Bár eddig csak az italokat méltattuk, a konyháról is bőven van miért beszélni, ezt első kézből tapasztalhattuk meg. Az ital mellé előételként felszolgált lazac annak is ízlene, aki egyébként nincs oda a tengeri halért, de az általunk választott fogások is csillagos ötösnek bizonyultak.

Kipróbáltunk egy vega és egy húsos opciót is, előbbi egy körtés rizottó, utóbbi egy rozé kacsamell volt. Mindkét étel esetében meg kell említenem a körítést, ugyanis a csicsókachips és a kacsamájas „zserbó” is elvarázsolt minket. Az ízpárosításokat is nagyon jól eltalálták, a ropogós bőrű kacsa mellé nagyon jól passzolt a picit édeskés, krémes céklapüré, a kávés-diós piskóta pedig tökéletesen illett a krémes májhoz. A selymes körtés rizottót a már említett ropogós csicsókachips egészítette ki, a könnyed citrushab pedig frissebbé tette az összhatást.

sophisto

A desszert hatalmas meglepetés volt, a szó legjobb értelmében: laktózérzékenyként azt hittem, ki kell hagynom az édességet, de elképesztően rugalmasan álltak a kérdéshez, és az allergének kihagyásával kaptunk rögtönzött, de mennyei pohárdesszerteket. A sűrű kókuszkrémes chiapudingot habos, enyhén chilis epermousse dobta fel, tökéletes volt.

És akkor az ételek tálalásáról még nem is beszéltünk. „Ami újdonság, hogy Görömbei Luca – aki tervezte nálunk az üvegpultot és a lámpabúrákat, tányérokat – megálmodott nekünk egy olyan készletet, amelyben nagyon egyedi és extra módon lehet tálalni. Ezek nagyon ránk jellemzőek, összhangban vannak a koncepcióval és a Sophisto szellemiségével, kialakításával és formavilágával. Ezek az eszközök mind most debütálnak. Megtervezett nekünk négy különböző edényt/tálalótányért (...)” – mondta a tulajdonos. Az egyik például gömb alakú, ebben lesznek az előételek, ami jelenleg a marhatatár, az osztriga formájú tálban pedig halat fognak kínálni.

sophisto1

Étel-ital párosítások

A szűk étlap a champagne-ra és a báréletre van hangolva, így minden étel nagyon jól harmonizál a különböző pezsgőkkel. Bár időközönként változik az étlap, a betérők olyan ételekre számíthatnak, mint a borjú-, kacsa-, kecskesajtalapú fogások, marhatatár, rizottó, hal (nyelvhal, ördöghal, pisztráng), steak és kétféle desszert. 

sophisto3

Természetesen nem csak vacsorára érdemes megállni a bárnál, ha szoktál bruncholni, akkor is jó választás, omlett, bagel, melegszendvics, smoothie is van a reggelikínálatban. A finom ételekről Sobják Mátyás séf gondoskodik, aki nagyon különleges és változatos fogásokat alkot, ezért a jövőben hetente-kéthetente megújuló séfajánlat is szerepel majd az étlapon. 

Fotók: Kapitány Beáta/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük