Így válassz probiotikumot: a legjobb természetes forrásokat is mutatjuk

Probiotikumok-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A megfelelő probiotikum kiválasztásánál ne a csodát ígérő, hangzatos reklámokat vedd figyelembe: mutatjuk, milyen szempontok alapján tudod eldönteni, hogy melyik számodra a legjobb készítmény.

A probiotikumok fontosságáról a legtöbben már hallottunk, hiszen emésztési nehézségek, hasmenés, puffadás vagy antibiotikumos kezelés esetén az egyik leghasznosabb étrend-kiegészítőnek számítanak.

Ahhoz azonban, hogy ki tudd választani a számodra legjobbat, fontos tisztában lenni az alapfogalmakkal.

Mik a probiotikumok?

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amelyek az emésztőrendszerben élve fenntartják a bélflóra egyensúlyát. Ezek a mikroorganizmusok több milliárd baktériumból és gombából épülnek fel, és az elfogyasztott táplálék lebontásán munkálkodnak, támogatva az immunrendszer optimális működését.

A probiotikum-készítmények a belekben található organizmusokhoz hasonló baktériumokat tartalmaznak, és azt a célt szolgálják, hogy helyreállítsák a felborult egyensúlyt. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú és mekkora dózisú probiotikumot szedsz, hiszen a nem megfelelően kiválasztott készítmény akár ronthat is a tüneteiden, puffadást, illetve hasmenést okozva.

Probiotikumok-1

Hogyan válassz?

A gyógyszertárak és drogériák polcain tucatszám találhatók az olyan termékek, amelyek megoldást ígérnek az emésztési problémákra, azonban mivel nem vagyunk a téma szakértői, általában a legtöbbet reklámozott márka mellett döntünk. Ez a módszer azonban nem mindig vezet a legjobb választáshoz. 

Dózis és kolóniaszám

A kolóniaszám vagy CFU (kolóniaképző egységek) azt jelöli, hogy adott mintában (egy grammban vagy egy kapszulában) mennyi élő mikroorganizmus található. A kiválasztott terméknek minimum 1 milliárd élő kultúrát kell tartalmaznia ahhoz, hogy bármilyen haszna legyen, de egy termék 10-15 milliárdtól tekinthető igazán hatékonynak. Fontos, hogy mindig az aktív formát keresd, és az olyan terméket, amely ellenáll a gyomorsavnak, hiszen csak így képesek a mikroorganizmusok eljutni a belekbe. 

Probiotikumok-2

Probiotikus törzsek

A jó probiotikum másik ismérve a magas kolóniaszám mellett a benne található törzsek kombinációja. Minél több probiotikus törzset tartalmaz egy készítmény, annál nagyobb eséllyel szünteti meg a kellemetlen tüneteket. Mivel minden törzs más-más tünetcsoportra alkalmazható a legnagyobb sikerrel, fontos, hogy utánajárj, hogy a te problémáidra melyek a leghatékonyabbak. A legelterjedtebb és legtöbb esetben alkalmazható törzsek a Lactobacillus, a Bifidobacterium és a Saccharomyces boulardii.

A probiotikus ételek legalább olyan fontosak

Ha tartózkodsz a táplálékkiegészítőktől, akkor a szükséges probiotikumot fermentált ételekkel is beviheted. A joghurt és a kefir csak kettő a sok közül, ha pedig nem fogyasztasz tejterméket, akkor a kovász, a kombucha (fermentált fekete tea), a kimchi (fermentált káposzta), a tempeh és a miso (fermentált szójakészítmények) vagy a legtöbb fermentált zöldség is szuper választás lehet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon