Mindent a vegán kollagénről: így fogyasztva a leghatásosabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Fekete szezámmaggal sült sárgarépa: egyszerű köret húsok mellé
Egyszerű, banános péksüti reggelire: túró is kerül a tésztájába
Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára
Mindent a vegán kollagénről: így fogyasztva a leghatásosabb
Nagyon sajtos melegszendvics forró levegős sütőben készítve: pillanatok alatt elkészül
Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi a különbség az állati eredetű és a növényi kollagének között, ahogy azt is, hogy milyen élelmiszerek fogyasztásával segítheted elő a szervezeted kollagéntermelését!
A kollagén az egyik leggyakrabban előforduló fehérje a testben: a bőr rugalmasságáért, a kötőszövetek, az erek, az izmok, a körmök, az ízületek és a porcok egészségéért felel.
Az életkor előrehaladtával azonban folyamatosan csökken a szervezet kollagéntermelése: 40 éves kor körül elveszítjük a kollagénállományunk 30 százalékát, míg ez a szám 50 év körül már 40-re emelkedik. A tünetek az olyan külső jelektől, mint a megereszkedett bőr, a ráncok vagy a gyenge körmök, komolyabb egészségügyi problémákig terjedhetnek, mint amilyenek a fájó ízületek, a csontritkulás, a folytonos izomsérülés vagy a rossz emésztés.
Éppen ezért fontos, hogy ne csak idős korban, hanem már 25 éves kor környékén kezdd el pótolni a kollagént. A boltok polcain kizárólag állati eredetű kollagén táplálékkiegészítőkkel és szépségápolási szerekkel találkozhatsz, aminek az oka egyszerű: nem létezik természetesen előforduló növényi kollagén. Ennek ellenére léteznek olyan készítmények, amelyek az állati kollagénekkel megegyező aminosav profilt biztosítanak, így segítve a kollagénépítést.
Így segítsd a szervezetedet a kollagénépítésben
Ugyanakkor méregdrága táplálékkiegészítők nélkül, egy kiegyensúlyozott növényi étrenddel is tudod támogatni a szervezeted kollagéntermelését. Ehhez megfelelő mennyiségű aminosav, antioxidánsok és olyan vitaminok és ásványi anyagok szükségesek, mint például a C- és az E-vitamin, a réz és a cink.
A fenti felsorolásból a legfontosabbak az aminosavak, hiszen azok a kollagén építőkövei, és azok közül is a következő háromra van szükségünk: glicin, prolin és hidroxiprolin. Ha ezekből elegendő mennyiséget fogyasztasz, sok friss, vitamindús zöldséget és gyümölcsöt építesz be az étrendedbe, akkor semmi sem állhat a szép és rugalmas bőr, az egészséges haj, körmök és kötőszövetek útjába!
Növényiglicin-források:
- szója,
- zab,
- amaránt,
- rizs,
- hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó, borsó stb.),
- tökmag,
- napraforgómag,
- dió,
- mandula.
Növényiprolin-források:
- szója,
- rizs,
- köles,
- lencse,
- zab,
- rozs,
- búza.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek, amelyek támogatják a hidroxiprolin létrejöttét:
- csipkebogyó,
- paprika,
- bogyós gyümölcsök,
- citrusok,
- homoktövis,
- gránátalma,
- kelbimbó,
- fodros kel és más zöld levelesek.
Ezt tedd a legjobb eredményért
Bármilyen étrendet is követsz, általában igaz, hogy minél több fehérjét fogyasztasz, annál jobb. A növényi alapú táplálkozásnál különösen fontos, hogy odafigyelj az aminosavak megfelelő kombinációjára – erről itt olvashatsz részletesebben – hiszen csak akkor lesz képes a szervezeted fehérjét építeni. Az élelmiszerek okos kombinálása ugyanakkor nemcsak a megfelelő tápanyagokkal látja el a szervezetedet, hanem a kollagénépítésben is a segítségedre lesz.
Emellett, ha teheted, a konzervek és a feldolgozott élelmiszerek helyett válassz helyi termelőktől származó friss zöldséget és gyümölcsöt, és fogyassz elegendő vizet. Ugyanakkor pedig kerüld a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztást, és amennyire csak lehet, tartózkodj a környezeti mérgektől.
Fotók: Getty Images