Mindent a vegán kollagénről: így fogyasztva a leghatásosabb

Vegan-kollagen-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi a különbség az állati eredetű és a növényi kollagének között, ahogy azt is, hogy milyen élelmiszerek fogyasztásával segítheted elő a szervezeted kollagéntermelését!

A kollagén az egyik leggyakrabban előforduló fehérje a testben: a bőr rugalmasságáért, a kötőszövetek, az erek, az izmok, a körmök, az ízületek és a porcok egészségéért felel. 

Az életkor előrehaladtával azonban folyamatosan csökken a szervezet kollagéntermelése: 40 éves kor körül elveszítjük a kollagénállományunk 30 százalékát, míg ez a szám 50 év körül már 40-re emelkedik. A tünetek az olyan külső jelektől, mint a megereszkedett bőr, a ráncok vagy a gyenge körmök, komolyabb egészségügyi problémákig terjedhetnek, mint amilyenek a fájó ízületek, a csontritkulás, a folytonos izomsérülés vagy a rossz emésztés. 

Éppen ezért fontos, hogy ne csak idős korban, hanem már 25 éves kor környékén kezdd el pótolni a kollagént. A boltok polcain kizárólag állati eredetű kollagén táplálékkiegészítőkkel és szépségápolási szerekkel találkozhatsz, aminek az oka egyszerű: nem létezik természetesen előforduló növényi kollagén. Ennek ellenére léteznek olyan készítmények, amelyek az állati kollagénekkel megegyező aminosav profilt biztosítanak, így segítve a kollagénépítést.

Vegan-kollagen

Így segítsd a szervezetedet a kollagénépítésben 

Ugyanakkor méregdrága táplálékkiegészítők nélkül, egy kiegyensúlyozott növényi étrenddel is tudod támogatni a szervezeted kollagéntermelését. Ehhez megfelelő mennyiségű aminosav, antioxidánsok és olyan vitaminok és ásványi anyagok szükségesek, mint például a C- és az E-vitamin, a réz és a cink. 

A fenti felsorolásból a legfontosabbak az aminosavak, hiszen azok a kollagén építőkövei, és azok közül is a következő háromra van szükségünk: glicin, prolin és hidroxiprolin. Ha ezekből elegendő mennyiséget fogyasztasz, sok friss, vitamindús zöldséget és gyümölcsöt építesz be az étrendedbe, akkor semmi sem állhat a szép és rugalmas bőr, az egészséges haj, körmök és kötőszövetek útjába!

Vegan-kollagen-3

Növényiglicin-források:

  • szója,
  • zab,
  • amaránt,
  • rizs,
  • hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó, borsó stb.),
  • tökmag,
  • napraforgómag,
  • dió,
  • mandula.

Növényiprolin-források:

  • szója,
  • rizs,
  • köles,
  • lencse,
  • zab,
  • rozs,
  • búza.
Vegan-kollagen-1

C-vitaminban gazdag élelmiszerek, amelyek támogatják a hidroxiprolin létrejöttét:

  • csipkebogyó,
  • paprika,
  • bogyós gyümölcsök,
  • citrusok,
  • homoktövis,
  • gránátalma,
  • kelbimbó,
  • fodros kel és más zöld levelesek.

Ezt tedd a legjobb eredményért

Bármilyen étrendet is követsz, általában igaz, hogy minél több fehérjét fogyasztasz, annál jobb. A növényi alapú táplálkozásnál különösen fontos, hogy odafigyelj az aminosavak megfelelő kombinációjára – erről itt olvashatsz részletesebben – hiszen csak akkor lesz képes a szervezeted fehérjét építeni. Az élelmiszerek okos kombinálása ugyanakkor nemcsak a megfelelő tápanyagokkal látja el a szervezetedet, hanem a kollagénépítésben is a segítségedre lesz.

Vegan-kollagen-2

Emellett, ha teheted, a konzervek és a feldolgozott élelmiszerek helyett válassz helyi termelőktől származó friss zöldséget és gyümölcsöt, és fogyassz elegendő vizet. Ugyanakkor pedig kerüld a túlzott alkohol- és koffeinfogyasztást, és amennyire csak lehet, tartózkodj a környezeti mérgektől.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon