A spárga tavaszi trónfoglalása
Hozd ki a legtöbbet a szezon legnemesebb zöldségéből

IMG 2629

A tavasz egyik sztárja kétségtelenül a spárga: könnyű, tápláló és néhány perc alatt ínycsiklandó fogás készíthető belőle. Csányi Márta, a Kifli.hu-nak beszállító Bács-Zöldért Zrt. szakértője elárulta, hogyan válasszunk, tároljunk és készítsünk spárgát, hogy valóban a legjobbat hozzuk ki ebből a szezonális finomságból.

spárga nem új keletű kedvenc: az ókori Egyiptomban már ismerték, a rómaiaknál pedig akkora becsben tartották, hogy külön szekereket indítottak a lehető leggyorsabb szállítására. Ma három fő változatát találjuk meg a boltok polcain: a zöldet, a fehéret és a lilát.

„Létezik zöld és fehér spárga is, ami ugyanaz a növény, csak a termesztésükben van némi eltérés, ami a színbéli eltérést okozza. A növekedés során, ha a spárga hamar kidugja magát a földből, fény fogja érni, és elindul a klorofiltermelés, ez produkálja a zöld színt. A fehér spárgát igyekeznek a föld alatt tartani, így napfény hiányában képes megtartani a fehér színét. A fénynek köszönhetően a zöld spárga javára egyes vitaminok mennyisége kicsivel magasabbak lehet, és az íze is karakteresebb a fehérhez képest. A fehér spárga kissé lágyabb, kevésbé karakteres ízű. És mivel több időt töltött a föld alatt, így vastagabb külső réteg is jellemzi, amit hámozással érdemes eltávolítani” – mondja Enyingi Vivien, a Kifli.hu dietetikus partnere.

shutterstock 1049151533

A lila spárga ritka vendég a hazai piacokon, de különlegesen édeskés íze miatt érdemes kipróbálni, ha hozzájutunk. A Bács-Zöldért Zrt. tulajdonosa, Csányi Márta szerint mindhárom változatban közös, hogy rendkívül táplálóak: kevés kalóriát tartalmaznak, de tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal, rostokkal, így egyszerre támogatják az immunrendszert és az emésztést.

Miért számít szuperélelmiszernek?

„A spárga igazi tavaszi finomság, néhány hónapig szezonális zöldség. Alapvetően alacsony energiatartalom jellemzi: 100 gramm spárga körülbelül 18 kcal. Mindemellett szénhidráttartalma is elenyésző, 100 grammonként közel 2g, így kiválóan beilleszthető akár cukorbetegség esetén is az étrendbe” – tette hozzá Enyingi Vivien. A spárga bőséges forrása az A-, C-, E- és K-vitaminoknak, valamint a folsavnak, amely elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez. Emellett magas az antioxidáns-tartalma, ami segíthet a krónikus betegségek megelőzésében, és természetes vízhajtó hatása miatt a méregtelenítő étrendekben is népszerű, így nem csoda, hogy egyre többen építik be tudatosan a tavaszi-nyári étrendjükbe. Enyingi Vivien szerint ráadásul az ásványi anyagok közül a fehér és zöld spárgában is található kálium. „Bármelyiket is választanánk, mindkettő rostforrásként is helyet foglalhat a tányérunkon: 100 gramm spárga körülbelül 2 gramm rostot biztosít. Vízoldékony rostjainak köszönhetően pedig hozzájárul a megfelelő emésztéshez” – hangsúlyozta Enyingi Vivien.

shutterstock 2276317977

Hogyan kerül friss spárga a Kifli.hu-hoz?

A Kifli.hu kínálatában elérhető spárga a kecskeméti Bács-Zöldért Zrt.-től érkezik, ahol közel 70 éve foglalkoznak zöldségtermesztéssel, és körülbelül 50 hektáron nevelik a spárgát. A szedés kora reggel kezdődik, majd a frissen szedett spárgát rögtön válogatják, mossák, csomagolják, végül egy hűtött autóval szállítják tovább az online szupermarket raktárába, hogy a lehető legfrissebb állapotban kerüljön a vásárlókhoz. Csányi Márta kiemeli: a gyors feldolgozás és a hűtőlánc fenntartása kulcsfontosságú, hogy a spárga megőrizze roppanósságát és tápanyagtartalmát. A spárga annál finomabb, minél kevesebb idő telik el a szüret és a tányér között, és ez tényleg órákon múlik. A Kifli.hu kínálatában kapható hazai spárgák néhány órával a betakarítás után már megrendelhetők.

Hogyan tároljuk otthon a spárgát?

A frissesség megőrzése érdekében a spárgát érdemes nedves papírtörlőbe csomagolni, majd lazán műanyag zacskóba tenni és a hűtő zöldséges rekeszében tárolni. Így 2-3 napig is roppanós marad. Ha hosszabb ideig szeretnénk frissen tartani, a szárakat állíthatjuk kevés vízbe is, mint a virágokat.

Így bánjunk vele a konyhában

A spárga előkészítése egyszerűbb, mint sokan gondolnák. A fás végeket érdemes letörni – a szár magától ott pattan el, ahol már nem lenne élvezetes a textúrája. A zöld spárgát elég alaposan megmosni, a fehér spárgát azonban hámozni is kell. A főzésnél fontos, hogy ne vigyük túlzásba: néhány perc forró vízben, sütőben vagy grillen bőven elég ahhoz, hogy megőrizze roppanósságát és intenzív ízét.

shutterstock 2022219680
 

Gyors és egyszerű recept: sült spárga

Hozzávalók:

  • 500 g zöld spárga
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • opcionálisan reszelt parmezán vagy sült bacon

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
  • A spárgát tisztítsuk meg, törjük le a fás végeket.
  • Fektessük sütőpapíros tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
  • 10-12 perc alatt süssük roppanósra.
  • Tálalás előtt szórhatunk rá parmezánt vagy sült bacont a még gazdagabb ízélményért.

Márta tippje: ha igazán gyors megoldásra vágyunk, nyersen is fogyaszthatjuk – például fokhagymás tejfölbe mártogatva, ahol a spárga üdesége még inkább érvényesül

Rövid, de annál emlékezetesebb szezon

A spárgaszezon nem tart sokáig, ezért érdemes kihasználni ezt az időszakot. A Kifli.hu kínálatában naponta frissen érkezik a magyar spárga, így egy kattintással az asztalunkra varázsolhatjuk a tavasz egyik legegészségesebb és legfinomabb zöldségét.

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon