Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni

kucov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mi, magyarok szeretjük a savanyúságot, minden családban megvannak a nagy kedvencek, az egyik legnépszerűbb csemege a kovászos uborka, melynek elkészítése nem is olyan bonyolult - érdemes házilag eltenni.

Nyári hőségben még magában is jólesik ropogtatni a jól behűtött, kissé savanykás kovászos uborkát, amit húsok, szendvicsek és pörköltek mellé szoktunk fogyasztani. A házi készítésű kovászos uborka elkészítése nagyon egyszerű, érdemes nekiállni, készítsük el saját magunk.

A receptben írt adag egy 5 literes üvegben kényelmesen el fog férni, de emelhetünk is a víz mennyiségén, mert az uborka alól párologni fog a folyadék. Fontos, hogy a langyos, sós víz jól lepje el az uborkát, ne maradjon ki egy se, mert akkor nem fog megpuhulni és elkezd penészesedni. Hogy ezt elkerüljük, naponta ellenőrizzük és pótoljuk a vizet. Meleg, árnyékos helyen tároljuk az uborkát, de ne tegyük tűző napra, mert akkor nagyon puha lesz az uborka.

A kovászos uborka hűtőben tárolva pár hétig eláll, ha télire szeretnénk a kamránkba rejteni pár üveggel, akkor ügyeljünk rá, hogy tiszta, csírátlanított befőttesüvegbe kerüljön a zöldség - lével együtt dunsztoljuk.

Kovászos uborka

kuct

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 2 kilogramm uborka (kovászolni való)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • kenyér (kovászos) pár szelet
  • 3 liter víz
  • 3 evőkanál
Recept idők

Elkészítés:

A vizet sóval elkeverve feltesszük forrni, majd langyosra hűtjük.

Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk, ha szükséges, szivacs segítségével megsikáljuk. A tiszta uborka végeit levágjuk, oldalát bevagdossuk, megszurkáljuk.

A tiszta befőttesüveg aljára bőségesen tegyünk a kaporból, a megtisztított fokhagymadarabokból (5 literes üveg esetében az összes kapor és fokhagyma kerüljön bele, kisebb üvegeknél osszuk szét), majd szépen pakoljuk bele az uborkákat, öntsük fel langyos vízzel, a tetejére tegyünk egy szelet kovászos kenyeret. Zárjuk le egy tányérral, 3-4 nap után az uborkákat rakosgassuk műanyag edénybe (másmilyen is lehet), a leszűrt lével öntsük nyakon, zárjuk le és hűtőben tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük