Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat

eperdzsem
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindössze 3 hozzávalóra van szükség a sűrű, édes eperdzsemhez, semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz.

A lekvár készítésénél különösen fontos, hogy lehetőleg kezeletlen, biogyümölcsöt használjunk, kiváltképpen igaz ez a citromra. Mivel külön nem adunk pektint a lekvárhoz, az eper pedig nem tartalmaz sokat, fontos, hogy mind a citrom leve, mind a héja a dzsembe kerüljön, ugyanis a citromhéj nagyon sok természetes pektint tartalmaz, ami sűríti a lekvárt - úgyhogy citromból mindenképpen kezeletlen héjút válasszatok.

A dzsemhez, főleg, ha nem kerül bele tartósítószer, sok cukorra van szükség, lehet, hogy első olvasásra túlzónak tartjátok, de a cukor segít majd a tartósításban, így nem fog megpenészedni az eper. Ebből az adagból kb. 3 darab 250 milliliteres befőttesüveg jön ki.

Azért, hogy a dzsem minél tovább elálljon, fontos, hogy tiszta, sterilizált üvegekbe töltsük, vagyis a befőttesüvegeket - a tetőkkel együtt - forró vízben főzzük ki. Egy másik trükk, ha a tetőre, mielőtt a lekvárra tekernénk, pár csepp tiszta szeszt, vodkát vagy rumot öntünk, így az esetlegesen ottmaradt bacikat is eltakarítjuk.

Eperdzsem

eperdzsem2

Hozzávalók 8 decihez

  • 1 kilogramm eper
  • 700 gramm cukor
  • 1 nagy darab biocitrom
Recept idők

Elkészítés:

Az epret mossuk meg, szedjük le a levelét, válogassuk ki az esetleg túlérett szemeket. Vágjuk apró darabokra a megtiszított epreket.

Az epret a cukorral, a citrom levével és héjával együtt tegyük egy lábasba. Közepes lángon főzzük, míg forrni nem kezd. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük kb. 30 percig, közben néha kevergessük.

Fél óra után botmixer segítségével pürésítsük le a lekvárt. Tegyünk pár csepp lekvárt egy hűtött tányérra, ha megszilárdul a csepp, készen van, ha folyik, főzzük tovább.

Készítsük elő a sterilizált befőttesüvegeket, állítsuk őket forró vízzel teli tepsibe, majd töltsük meg őket a kész dzsemmel. Szorosan csavarjuk rájuk a tetőt, majd fordítsuk a teli üvegeket fejjel lefelé, hogy vákuum képződjön. Tekerjük őket takarókba, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A kész dzsemeket száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük