Dobd fel a hétköznapi menüt, készíts citrusos-csípős tengeri sügért! (x)
Rajongsz a finom, fehér húsú halas ételekért? Csapj bele ebbe a pikánsan csípős, egyben izgalmasan citrusos sült tengeri sügéres recept elkészítésébe!
Hangolódj rá a tengeri sügér elkészítéséhez szükséges alapanyagok beszerzésére a környezettudatosság jegyében. A halakban található telítetlen zsírsavakkal pedig az egészségedért teszel.
A tengeri sügérben magas az úgynevezett omega-3-olajok mennyisége, ami az idegrendszered védelméért felelős. Ezért több haltartalmú étel beiktatása az étkezésedbe segít frissen tartani az idegsejtjeidet. Ennek jelentősége pedig a memóriajavításban, valamint bizonyos időskori, az agyműködést veszélyeztető betegségek kialakulásának megakadályozásában van. Ezen kívül a hal kitűnő fehérjeforrás és sok vitamin (A-, B- és D-vitaminok) és ásványi anyag (jód, kalcium, foszfor) is van benne, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen.
Hozzávalók:
- tengerisügér-filé (személyenként 1 darab)
- különféle paprikafajták (3-4 darab csemegepaprika, chilipaprika, zöld paprika, esetleg paprikamagok)
- 2-3 ujjnyi felolvasztott főzővaj
- só, többfajta bors ízlés szerinti mennyiségben
- pár szál friss petrezselyem, zsálya és rozmaring levele, összemixelve vagy apróra vágva
- reszelt gyömbér, mennyisége egyéni, ha erősebb ízvilágban gondolkodsz, akkor érdemes többet is beletenni
- citrom-, narancs-, mandarin-, lime- és paradicsomkarikák, amennyi alulról és felülről beteríti a halakat
- salátához és körethez: egy csomag rukkolás saláta mosva, 10 dkg kéksajt, reszelt cékla, pár szem dióbél, negyed vilmoskörte vékonyra csíkozva, rizs (fél bögre személyenként), csipet só, sáfrány és pár kapribogyó
A citrusos-csípős tengeri sügér elkészítése 10 lépésben:
1. Hol találod kedvező áron a hozzávalókat? Nézd meg az online szórólapokat a Kimbinón!
2. Vásárolj olyan halat, amely frissen fagyasztott és ellenőrizd a szavatosságát. Íme egy praktikus tanács már az elején: a tengeri sügér húsa különösen ízletes, ha belőle a nedvességet egy hústű segítségével kifolyatod még a pácolás előtt.
3. A pácolás sok finom fűszernövénnyel, zöldséggel és gyümölccsel történik. Maga a felmelegített vajas alap tökéletes folyadék a finomságok ízének kibontakozására.
4. Többféle apróra vágott paprikát vagy száraz paprikaport, paprikamagot kombinálj össze attól függően, hogy mennyire szereted a különlegesen pikáns, csípős ízeket. Válogass kockára vágott csemegepaprika, zöldpaprika, chili, jalapeno stb. paprikafajták közül, minél több, annál jobb.
5. A paprika-mix után mehet a felmelegített vajba a friss, apróra vágott petrezselyem, zsálya és rozmaring. Ennek a három zöldfűszernek lehengerlő aromája van és csodásan illik a tengeri sügér húsához.
6. A zöldfűszerek után tegyél bele félbevágott fokhagymagerezdeket, jó sokat.
7. Adj hozzá nagy szemcséjű sót, fehér- és cayenne-borsot ízlés szerint.
8. Nagy adag reszelt gyömbérrel bolondítsd meg az eddigi ízeket.
9. A tengeri sügér helye most már a pácban van és hagyd állni egy darabig, amíg az ízek zamatosra összeérnek.
10. Alufóliára téve, fektess alá és fölé felváltva vékonyra szeletelt citrom-, narancs-, mandarin-, illetőleg limekarikákat.
11. Végezetül fedd be vastagabbra szeletelt nagyméretű paradicsomszeletekkel és mehet is be a sütőbe. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel, körülbelül 30 percig süsd.
Tálalás - rukkolás salátával és sáfrányos-kapribogyós rizzsel
A citrusos-csípős tengeri sügért melegen, egyenesen a sütőből kéksajtos rukkolaágyon fél diókkal és vilmoskörtecsíkokkal megszórva tálaljuk. Köretnek illatos sáfrányos-kapribogyós rizs illik hozzá.
Rendkívül finom ételkülönlegesség!
Jó étvágyat!
Cover: Getty Images