Ínyenc húsvéti sonka, sörben pácolva (x)
Hogyan ünnepli és mivel dobja fel a klasszikus húsvéti ételsort Kárai Dávid? A hazai gasztroblogger egy sörben pácolt húsvéti sonkával lepett meg bennünket.
Az 1664 Blanc sör friss, citrusos ízével idén Kárai Dávidot is megihlette. A népszerű blogger és elismert szakácskönyvszerző elmondta: „Kidolgoztam egy húsvéti receptet, amihez nem csak ajánlom, hanem a készítésénél fel is használom az 1664 Blanc sört. Ez egyébként egy sült sonka, amit előzőleg egy sörös lében párolok meg. Az a legszuperebb ebben az italban, hogy egy könnyű búzasörről van szó, ami emellett érdekes fűszerekkel és karakterekkel is rendelkezik. Éppen ezért kiválóan passzol a húsvéti ízekhez, különösen a hagyományosan az asztalra kerülő sonkához, tormához és tojáshoz” – vélekedett Dávid, aki mostantól az 1664 Blanc márka nagykövete.
„Azért örültem a márkanagyköveti felkérésnek, mert ez egy komolyabb együttműködést tesz lehetővé, két egyenlő partner között. Mindenképpen egy izgalmas feladat lesz az 1664 Blanc sörben található értékeket a lehető legtöbb emberrel megismertetni. Emellett nagyon szeretem az olyan termékeket – legyen szó ételről, alapanyagról vagy akár konyhai felszerelésről – ami dizájnban is erős. A Blanc esetében ez abszolút kiemelkedő, hiszen az üvege is egyedivé és széppé teszi. Emellett közel áll hozzám ez a citrusos, korianderes ízvilág is, amit már az együttműködést megelőzően is szerettem” – nyilatkozott Kárai Dávid.
Kárai Dávid gasztroblogger, az 1664 Blanc márkanagykövete
Ismerd meg az 1664 Blanc-t!
Recept:
A főzéshez:
- 1,5 kg füstölt, kötözött sonka
- 5 dl Kronenbourg 1664 Blanc búzasör
- víz
- 3 db babérlevél
- 1 teáskanál fekete bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
A mézes-mustáros mázhoz:
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál mustár
- 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
Kárai Dávid újragondolt húsvéti sonkája 1664 Blanc-nal
Elkészítés:
A hagyományos füstölésű sonkákat kilónként legalább egy órát érdemes főzni ahhoz, hogy puha legyen, ezért kezdésnek mérjük le pontosan a sonkát. Ha 1,5 kilós sonkával dolgozunk, akkor szorozzuk meg hatvan perccel, azaz 1,5x60 az összesen 90 perc. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a sonkánk szeletelhetően puha legyen.
A sonkát tegyük egy akkora edénybe, amiben kényelmesen elfér. Öntsünk hozzá a sört és annyi vizet, amennyi pont ellepi. Adjuk hozzá a babérlevelet, az egész fekete borsot, a megroppantott fokhagymát és a félbevágott vöröshagymát. Közepes lángon kezdjük el főzni, majd forrás után a korábban kiszámított módszer szerinti ideig főzzük.
Ha letelt a főzési idő, szúrjunk bele a sonkába egy hústűt vagy fogpiszkálót, hogy ellenőrizni tudjuk a puhaságát. Ha jónak ítéljük, akkor vegyük ki a főzővízből és hagyjuk langyosra hűlni, utána szedjük le róla a zsineget.
Közben a máz hozzávalóit egy kis edényben melegítsük össze addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad benne, majd kenjük meg vele a sonkát.
200 fokos sütőben pirítsuk 10 percig, majd kenjük le újra a maradék páccal és süssük újabb 10 percig. Akkor jó, ha szép, mélybarna színt kap a sonka és ha óvatosan hozzányúlunk, nem tapad az ujjunkra a máz.
Ha kész, hagyjuk kihűlni és utána szeleteljük vékonyra.