Így lesz roppanós a kovászos uborka: 7 dolog, amire figyelni kell

ucover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kovászos uborka jéghidegen és roppanósan az igazi, nem csak sültek és szendvicsek mellé tökéletes, a kánikulában magában is jólesik falatozni.

A legtöbb családban nagy hagyománya van a kovászos uborka készítésének, van, ahol minden nyáron készül a savanyú csemegéből.

A jó öreg mondást mindenki kívülről dalolja, ahány ház, annyi szokás. Ez az állítás a nagy klasszikusok esetében is megállja a helyét, hisz szinte minden családban máshogy készítik a kovászos uborkát. Nem csak a roppanós savanyút, a levét is sokan szeretik, jó hidegen nagyszerű belekortyolni, felfrissíti az embert. Az értékes levet leves vagy frissítő italok készítésénél is fel lehet használni, ne öntsd ki, ha megmaradt!

uct6

Van, aki csak kaporral és sóval ízesíti az uborkát, míg más merész fűszereket pakol az üvegbe. Így vagy úgy, mindegyik változat finom a maga módján. Lehet hagyományos vagy modernebb, mindkét esetben vannak olyan szabályok, amelyekre oda kell figyelni, hogy tökéletes házi finomságot készíts. Alább jönnek a jó tanácsok, amelyeket ha betartasz, ízes és roppanós lesz a kovászos uborka, a család és a barátok lopkodni fogják az üvegből a finomságot.

Csak hibátlan uborkát használj!

Minden üvegbe zárt finomságra igaz, hogy csakis makulátlan alapanyaggal szabad dolgozni. Uborka esetében fényes, sötétzöld színben pompázó, kemény, lehetőleg egyforma méretű darabokat válogass, nem baj, ha a héjuk kicsit szőrös. A roppanós csemege egyik titka, hogy mindig friss, feszes uborkából készül.

uct5

Alapos tisztítás

Az uborkákat nagyon alaposan mosd meg hideg vízben. Érdemes először folyó víz alatt sikálni, használhatsz zöldségtisztító kefét is, ha pedig a nagyi tanácsát fogadnád meg, 1-2 órára érdemes bő, hideg vízbe áztatni az uborkákat, hogy minden szennyeződés leázzon a héjukról. Ez azért is fontos, mert az áztatás során felszívott víztől sokkal keményebb lesz az uborka, ez is hozzájárul ahhoz, hogy ropogós legyen a végeredmény.

uct2

Miben készüljön az uborka?

A kovászos uborkát nagyobb üvegben érdemes összeállítani, amelyben minél több fér el, az 5 literes a legjobb választás.

Fűszerek

A fő ízesítők a só és a kapor. Ez a hagyományos verzió, amit bátran lehet további fűszerekkel dúsítani. Nagyon kedvelt a fokhagymás verzió, ha ilyet készítenél, arra figyelj, hogy ne használj belőle túl sokat, mert akkor keserű lehet a végeredmény. Másfajta fűszereket is választhatsz, nagyon különleges ízekkel dobhatod fel az üvegben készült finomságot. Használhatsz babérlevelet, koriandert, mustármagot, borsot, tormát, meggyfalevelet.

uct3

Vágd be az uborkát!

Hogy miért érdemes bevágni? Mert így az ízek jobban átjárják az uborkát. Sokan azért hagyják inkább vágás nélkül, mert attól félnek, az uborka puha lesz, de ez nincs így, ugyanúgy ropogós lesz a végeredmény, nem ezen fog múlni.

Kenyér vagy krumpli?

Ha a régiek kovászos uborka készítési technikáját, szokásait veszi figyelembe az ember, akkor evidens, hogy kenyér, abból is a kovászos fajta kerül az uborka tetejére. Ha gluténmentes csemege készülne, akkor krumplit is használhatsz, azzal is működik a recept. De miért is van az egyikre vagy a másikra szükség?

A kenyér vagy a krumpli az erjedési folyamat beindításában játszik szerepet a kovászos uborka készítésénél. A régiek úgy hitték, hogy a kovász okozza az erjedést, ezért használtak kovászos kenyeret, az igazság azonban az, hogy élesztő nélkül is beindul a folyamat, ezért lehet krumplit is használni - a két alapanyagban található szénhidrát szolgál táplálékként a mikroorganizmusoknak.

uct7

Mindig pótold az elpárolgott folyadékot!

A szép nagy üvegbe belepakoltad az uborkákat, fűszereket, felöntötted forró, sós vízzel (literenként 1 evőkanál), kenyérrel vagy krumplival lezártad, de még valami hiányzik. A megpakolt üvegre kell egy tető, ami lehet lefordított tányér vagy valamilyen fedő, de olyan, amelynek mozgástere van, mivel a folyadék forrni fog, vagyis megemeli az üveg kalapját. Érdemes az uborkás üveg alá helyezni valamit, amelybe nem baj, ha kifolyik egy kevés lé. Ezt a folyadékot mindig pótold.

Az uborkát az érlelési időben meleg, napos helyen tárold. A folyamat 3-6 napig is tarthat. Mindennap ellenőrizd az üveget, a hiányzó levet pótold. Az érlelés során az uborka leve zavarosnak tűnhet, ez teljesen normális, ne ijedj meg. Kóstolással ellenőrizd, jó-e az uborka, 3-6 nap alatt elkészül a finomság, amit leszűrve pakolj kisebb üvegekbe. Az uborkákat a leszűrt lével öntsd fel, hűtőben 2-3 hétig tárolhatod a nyár kedvenc csemegéjét.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük