Hogyan tisztítsd meg a mosogatógéped ? A természetes módszerek tökéletesen működnek

mosogatógép tisztítása cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ahhoz, hogy a mosogatógéped jól és hatékonyan tudjon megbirkózni a piszkos edényhalmokkal, muszáj, hogy rendszeresen megtisztítsd a felhalmozódott szennyeződésektől.

A mosogatógépnek, miután tisztára mosta az edényeket, nem kellene piszkosnak maradnia. Ez az állítás sajnos nem igaz, hiszen a tányérokról és edényekről leázó ételmaradékok és egyéb szennyeződések bizony lerakódnak a mosogatógépen, és nemcsak a hatékonyságát csökkentik, hanem tönkre is tehetik. 

Érdemes rendszeresen kitisztítanod, ezzel nem kevés bosszúságot és pénzt spórolsz meg. Nem csak az ételmaradék, a mosogatógéptabletta-maradvány is lerakódhat a gép belsejében, érdemes belőle kipróbálni a környezetbarátabb összetevőkből készült házi változatot is. Ahhoz, hogy a mosogatás is hatékony legyen, jó, ha rendszerben gondolkodsz, a különböző edényeket, evőeszközöket, tányérokat a megfelelő tárolórészbe pakolod. 

mosogatógép álló1 ok

Így tisztítsd meg a mosogatógépet

Amikor mégis annyi piszok gyűlt össze a gépben, hogy már nem tudod megúszni a nagytakarítást, akkor be kell szerezned néhány szert és eszközt, amelyekkel hatékonyan megszabadulhatsz a szennyeződésektől. Szükséged lesz fehér ecetre, szódabikarbónára, egy szivacsra, egy csavarhúzóra, fogpiszkálóra, mosószappanra, mikroszálas kendőkre, fogkefére és fémszálas dörzsi szivacsra is. 

Fokozatosan haladj

Amikor lement az utolsó program, teljesen ürítsd ki a mosogatógépet. Húzz ki minden fiókot, amit csak tudsz. Távolíts el mindent, amit ki tudsz venni a gépből, a szűrőt mindenképpen, de minden olyan elemet, ami mozdítható. Ellenőrizd a forgókart és az összes kis lyukat, hogy mennyi piszok van benne. Használhatsz fogpiszkálót, tűt vagy más apró, hegyes szerszámot, amivel hatékonyan el tudod távolítani az összegyűlt, alig látható szennyeződéseket. 

mosogatógép belseje belső

Minden kis alkatrészt egyenként moss el

Minden alkatrészt, amit kivettél a mosogatógépből, mosogatószeres szivaccsal és forró vízzel, egyenként moss el. A szűrőt puha fogkefével és  mosogatószeres vagy szódabikarbónás meleg vízzel dörzsöld le. Ezután töröld meg az ajtó alját: egyes mosogatógép-modelleknél szennyeződés halmozódik fel ott, ráadásul oda a víz sem ér el. Töröld meg az ajtó tömítését: egy nedves ruha egyik felét áztasd ecetbe és töröld át az ajtótömítést. Ha szükséges, a nehezen elérhető helyeket ecetbe áztatott fogkefével dörzsöld át. 

A belsejére sok időt szánj

Következhet a mosogatógép belseje: nedves szivaccsal töröld át a mosogatógép alját, oldalait és ajtaját. Alaposan tisztítsd meg az edénytartó fiókokat. Nézd meg, hogy nem maradt-e rajtuk ételmaradék vagy egyéb piszok. Az egészet dörzsöld át szivaccsal, a kisebb helyeket pedig fogkefével súrold meg. 

mosogatógép filter tisztítás belső

Futtass le egy programot

Tedd vissza az összes kivett alkatrészt. Ezután önts fél liter ecetet a mosogatógépbe és futtass le üresen egy programot alacsony hőmérsékleten. A program felénél állítsd le a mosogatógépet, hagyd állni az ecetet a gép alján körülbelül 20 percig. Ezután indítsd el újra a programot. Így biztosan megszabadulsz a makacs vízkőlerakódásoktól. 

A mosogatógép külsejét is tisztítsd meg

A gép külsejét is ápolni kell, használj valamilyen ápoló spray-t, majd töröld át a gépet puha ronggyal. Ha a gép külseje rozsdamentes acélból készült, akkor nyugodtan használj erre való szert. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon