
Konyhai alapfűszerek listája: mit érdemes mindig a kamrában tartani?

Cikkek


Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha

A 10 legfinomabb spárgás recept: változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget
Ropogós

Békebeli paradicsomos káposzta: füstölt szalonna teszi karakteressé

Húsmentes borsóleves vajgaluskával: pont olyan finom, mint a nagyié

Puha, epres-vaníliapudingos sütemény: gyors kevert tésztája van

Így magozd ki könnyen és gyorsan a cseresznyét: bevált trükköket mutatunk

Nagyik: a film, ami eszünkbe juttatja a nagymamánk főztjét
Egy jól felszerelt fűszerpolc már fél siker! Mutatjuk, mely alapfűszerekre van tényleg szükséged a mindennapi főzéshez.
A főzés sokunk számára egy kreatív folyamat, ahol az ízek, az illatok és a színek találkoznak. A jól megválasztott fűszerek segítenek életre kelteni az ételeket, kiemelik az alapanyagok természetes ízét, mélységet és karaktert adnak még a legegyszerűbb fogásoknak is. Nem kell mesterszakácsnak lenned ahhoz, hogy jól bánj velük, elég néhány alapdarab a fűszerpolcon, és máris rengeteg lehetőség nyílik meg előtted.
A konyha legfontosabb építőkövei
Só
A só az egyik legősibb és legalapvetőbb ízesítőnk. Többféle létezik belőle, és mindegyik más textúrát, ízt vagy ásványi összetételt kínál. Szinte a legtöbb étel elképzelhetetlen nélküle, hisz kihozza az ételek természetes ízét, ráadásul szükséges a szervezet elektrolit-egyensúlyához is. A süteményeknél is kihagyhatatlan, mivel egy csipet kiemeli az édes ízeket. Ha az alapfűszerkészletedet szívesen bővítenéd, akkor érdemes beszerezni belőle a füstölt változatot, ami különleges karaktert, füstös aromát kölcsönöz a húsoknak és a zöldségeknek.

Cukor
Bár elsőre meglepő lehet, de a cukor nemcsak a desszertekben, hanem a sós ételekben is fontos szerepet játszik. Kiegyensúlyozza a savakat, tompítja a túlzott sósságot és segít kiemelni a csípős ízeket. Különösen jól használható a paradicsomos vagy ecetes fogásoknál. Egy kevés cukor sokkal harmonikusabbá teheti az összhatást anélkül, hogy édesnek éreznénk a végeredményt. A karamellizálás révén pedig nemcsak színt, de izgalmasabb ízeket is is adhatunk a sült zöldségeknek vagy húsoknak.
A karakteres fűszerek, amelyek uralják az ételt
Vannak fűszerek, amelyek nemcsak kiegészítik, hanem meghatározzák az étel ízét. Intenzívek, karakteresek, és már kis mennyiségben is erőteljes hatást gyakorolnak a fogásra.
Bors
A fekete bors csípős, karakteres és meleg aromájú fűszer. Használhatjuk levesekhez, húsokhoz vagy zöldségekhez egyaránt. Frissen darálva sokkal intenzívebb, illatosabb és összetettebb ízvilágot ad. Ráadásul nemcsak ízesít, hanem étvágygerjesztő és emésztést segítő tulajdonsága is van. A magyar konyhára inkább a fekete bors használata jellemző, de érdemes kísérletezni különlegesebb fajtákkal is.
Pirosparika
Az édes őrölt paprika nemcsak a magyar konyha ikonikus fűszere, az egyik legismertebb hungarikum, hanem igazi szín- és ízbomba is. Megfelelően használva – lassan felmelegített zsiradékon oldva – hozza ki legjobban a benne rejlő gazdag zamatokat.

Fokhagymapor
A fokhagymapor kiváló alternatíva a friss fokhagyma helyett. Remek választás, ha egy enyhébb, egyenletesebb fokhagymás ízt keresel, vagy nem szeretnéd, hogy fokhagymadarabok legyenek az ételben. Különösen jól működik fűszerkeverékek, száraz pácok vagy zöldségek ízesítésénél.
Chilipehely vagy -por
A chili az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egy hétköznapi ételből izgalmas fogást varázsoljunk. Ráadásul a benne található kapszaicin számos pozitív hatását is élvezhetjük, így a fűszer nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a jólétünket is támogatja.
Fűszerkömény
A kömény markáns, kissé földes és enyhén kesernyés ízű fűszer, amely számos hagyományos étel ízvilágát meghatározza. Különösen népszerű a magyar konyhában, a gulyásleves, a kelkáposzta-főzelék és a csülökpörkölt elengedhetetlen tartozéka.

Illatos zöldfűszerek a konyhában
A zöldfűszerek sokkal izgalmasabbá és aromásabbá teszik ételeinket. Frissen vagy szárítva is használhatók, és már egy csipetnyi is elegendő belőlük ahhoz, hogy mediterrán hangulatot varázsoljanak a tányérra. Az alábbi négy zöldfűszer alapdarab lehet minden kamrában, ha változatos, illatos fogásokat szeretnénk készíteni.
Oregánó
Az oregánó a mediterrán konyha egyik alapfűszere, különösen az olasz és görög ételek nélkülözhetetlen ízesítője. Szárítva még intenzívebb az íze, amely tökéletes kiegészítője a paradicsomos szószoknak, pizzáknak, mediterrán húsételeknek és zöldségeknek. Jól kombinálható bazsalikommal, fokhagymával, kakukkfűvel.
Bazsalikom
A bazsalikom édeskés, enyhén borsos illatú zöldfűszer, amely különösen jól harmonizál paradicsommal és olívaolajjal. Bár frissen az igazi, de szárítva is megtartja karakteres aromáját. Elengedhetetlen a pesto, a caprese saláta és számos olasz tésztaétel ízesítéséhez.

Majoránna
A majoránna egy lágy, kissé édeskés, mégis fűszeres aromájú zöldfűszer, amely kiválóan illik magyaros ételekhez. Jól harmonizál a nehezebb, zsírosabb fogásokkal, így kiváló választás hurkákhoz, kolbászokhoz vagy ragukhoz.
Rozmaring
A rozmaring az egyik legkarakteresebb illatú zöldfűszer, amely különösen jól működik sült húsokkal, burgonyás és mediterrán ételekkel. Aromái jól ki tudnak bontakozni a hosszabb főzés során, ezért bátran, már a főzés elején hozzáadhatjuk a készülő ételhez.
Fotók: Getty Images