Mi az a BPA és miért veszélyes? Nem mindegy, honnan származik a műanyag

műanyag evőeszköz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ma már elképzelhetetlen az élet műanyagokból készült tárgyak nélkül, ezek az eszközök az élet részévé váltak, már fel sem tűnik, mennyi van belőlük.

A műanyagokat 99%-ban kőolajszármazékokból állítják elő, melyekből számos eltérő tulajdonságú és fajtájú létezik. A műanyagokat 7 fajta szerint lehet csoportosítani, ezeket piktogramok jelzik a belőlük készült tárgyakon. A műanyagok nem lebomló tárgyak, és sajnos nem mindegyik fajtája dobható a szelektív kukába.

Vannak olyan alkotóelemei, amelyek kifejezetten károsak az egészségre. Ilyen a BPA, vagy más néven Bisphenol A, az elmúlt néhány év egyik legismertebb, háztartásban megtalálható vegyszere.

Mi az a BPA?

A BPA a polikarbonát műanyagok és az epoxigyanta legfőbb alkotóeleme. Megtalálható cumi­sü­ve­gekben, műa­nyag edé­nyekben, étel– és ital­tá­roló dobo­zokban, fla­ko­nokban, újra­tölt­hető vizes és üdítős palac­kokban, konzervekben, műa­nyag cso­ma­go­ló­anya­gokban, ivó­víz­ve­ze­té­kekben, élelmiszer­ipari cso­ma­go­ló­anya­gokban, sőt, sok orvosi esz­köz­ben is: fogá­szati anya­gok­ban, katé­te­rek­ben, kanülökben. A BPA azért nagyon veszélyes, mert folyamatosan oldódik ki az ilyen anyagot tartalmazó tárgyakból.

cumisüveg belső

Káros az egészségre 

A BPA megzavarja a hormonháztartást. Ezt már kutatásokkal is igazolták, ezért az EU 2010-ben betiltotta a BPA felhasználását cumisüvegekben, de korlátozta olyan tárgyakban is, amelyek élelmiszerekkel érintkezhetnek.

A legújabb kutatások szerint a BPA engedélyezett kioldódási határértéke 0,6 mg/kg, ekkor még a vegyület nem okoz egészségkárosodást. Ennek ellenére dolgoznak azon, hogy például a gyerekjátékokban még lejjebb szorítsák ezt a határértéket. A BPA más egészségügyi problémát is okozhat, például születési rendellenességet, korai serdülést, idegrendszeri rendellenességet, vérkeringési zavarokat, elhízást vagy kettes típusú cukorbetegséget. 

Vigyázzunk a műanyag edényekkel

A BPA könnyebben oldódik ki savas vagy lúgos közegben. Ezért ezeket az edényeket semmiképpen ne tedd mikrohullámú sütőbe, se mosogatógépbe. Mosogasd el kézzel, de akkor se súrold, és használj pH-semleges mosogatószert. A savas italokat ne tartsd műanyag flakonban. A műanyag játékokat a gyerek ne vegye a szájába. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük